Wat is longkanker ?

Kanker is een ziekte waarbij abnormale cellen ongecontroleerd groeien. Longkanker is een type kanker die betrekking heeft op de longen. Het is een veel  voorkomende doodsoorzaak bij mannen en vrouwen.

Meer uitleg over longkanker

De longen zijn de organen waardoor we kunnen ademen. De hoofdfunctie van de longen is het uitwisselen van zuurstof waardoor alle organismen in ons lichaam verder kunnen leven. De lucht komt binnen via de neus waar het gefilterd wordt, ook wordt het er warm en vochtig gemaakt. Daarna gaat de zuurstof via de luchtpijp naar de longen, waar het in de bronchiën terecht komt.

Er bestaan vooral twee soorten kanker, afhankelijk van de grootte van de cellen onder de microscoop: kleincellige en niet- kleincellige longkanker genaamd:

- Kleincellige longkanker: ook wel oat cell cancer genaamd: dit is de soort kanker die het meest voorkomt bij rokers. De kanker manifesteert zich in het slijm van de bronchiën. Deze soort kanker verspreidt zich snel en verplaatst zich snel over het gehele lichaam. Deze soort kanker is ongeveer een kwart van alle types longkanker. Meestal hebben de patiënten die aan kleincellige longkanker lijden, een rokersverleden (en dat kan zowel actief als passief roken zijn).

- Niet- kleincellige longkanker:  Deze soort kanker komt voor bij ongeveer tien procent van alle longkankergevallen en ontstaat in de kleine bronchiën.

Oorzaken van longkanker

Er is een duidelijke oorzaak van longkanker: roken. Voor de rest zijn er nog een paar andere oorzaken van longkanker:

- Blootstelling aan asbest, chroom, nikkel, ether, beryllium en arsenicum (eigenlijk alle zware metalen die je in kan ademen)
- Passief roken (meeroken)

Er zijn een paar factoren die ervoor zorgen dat je sneller longkanker kan krijgen:

- Roken
- Ouder dan 50 jaar zijn
- Gerookt hebben (ook al ben je dan gestopt)
- Passief roken (je inhaleert de ongefilterde rook van rokers. Dit is zelfs schadelijker dan de gefilterde rook inademen van een sigaret)
- Er is longkanker in de familie
- Je hebt al een longziekte gehad

Symptomen

- Hoesten
- Bloed ophoesten
- Borstpijn hebben
- Kortademig zijn
- Moe zijn, geen honger meer hebben, …
- Moeilijk kunnen slikken
- Gewichtsverlies
- Longontsteking

Naarmate de uitzaaiing van de kanker, kan je ook op andere plaatsen last krijgen (hart,…). Longkanker wordt behandeld met chemotherapie.

Dit bericht is gepost op 1 december 2008 om 5:06 pm uur en is geplaatst in longen en luchtwegen, kanker.

Andere interessante artikels: Wat is een levertransplantatie?
Wat is een loodvergiftiging?