Wat is leukemie ?

Leukemie is een kanker die zich vooral manifesteert in het bloed. Wanneer een patiënt aan leukemie lijdt, worden er in het lichaam te veel witte bloedcellen gemaakt. Daardoor is het beenmerg te nauw om bloed goed door te laten.

De term leukemie betekent letterlijk ‘wit bloed’ en komt uit het Grieks. Er kunnen problemen optreden met het beenmerg en daardoor wordt de balans tussen rode en witte bloedcellen verstoord. Leukemiecellen dringen verschillende organen binnen (bijvoorbeeld de nieren, de lever,…) en tasten zo deze organen aan.  Daardoor kunnen de lever en de milt vergroten en kunnen er problemen optreden met deze organen.

Normaal gezien functioneert de milt als een filter van het bloed: de verouderde rode bloedcellen en de bloedplaatjes worden dan uit het bloed gefilterd. Wanneer de milt te groot is geworden, kan hij overactief worden en zijn job veel te goed gaan uitoefenen. Dan verdwijnen er te veel verouderde rode bloedcellen en bloedplaatjes.

Mensen die aan leukemie lijden, kunnen zeer vermoeid zijn, heel vatbaar zijn voor infecties en ziektes (de afweer is bij leukemiepatiënten heel erg laag). Ook hebben ze last van excessief bloedverlies en worden ze erg vaak ziek.

Leukemie kan fataal zijn. Soms sterven patiënten aan interne bloedingen die normaal gezien verhinderd worden door de bloedplaatjes. Vaker sterven ze aan infecties of ziektes die ze opgelopen hebben. Leukemiepatiënten hebben een hele slechte afweer en daarom kan ieder virus noodlottig voor hen zijn.

Oorzaken

Eigenlijk zijn er geen oorzaken bekend van leukemie. Er bestaan een paar erfelijke vormen van leukemie en sommige risicofactoren die ervoor zorgen dat je leukemie kan krijgen zijn: blootstelling aan chemicaliën, toxines, medicijnen en straling.

Symptomen

- Vermoeidheid
- Te veel witte bloedcellen in het bloed
- Anemie

Behandeling

Meestal wordt leukemie behandeld met chemotherapie, dat vaak een goed resultaat geeft. Soms kan de patiënt niet behandeld worden omdat hij in een erg slechte gezondheid verkeert, dan wordt er gewacht met de chemotherapie tot de ziektes en infecties onder controle zijn. Ook is er soms een beenmergtransplantatie nodig om de patiënt weer beter te maken.

Dit bericht is gepost op 27 november 2008 om 10:35 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Last van lage rugpijn of een hernia?
Wat is een levertransplantatie?