Last van lage rugpijn of een hernia?

Wanneer je last hebt van lage rugpijn of een hernia, heb je veel last van je onderrug: het doet pijn, je vindt geen fijne zithouding,… Daarbij komt ook nog dat fysieke activiteiten veel pijn kunnen doen en de patiënt deze zal vermijden.

Veel mensen hebben wel eens last van een lage rugpijn: je hebt een tijd in een verkeerde houding gezeten, je hebt te lang gestaan,… maar er zijn ook mensen die er chronisch last van krijgen. Dat is zeer vervelend en op den duur is er misschien een operatie nodig.

Oorzaken van lage rugpijn en hernia

Mensen hebben tegenwoordig steeds vaker lage rugpijn omdat we te veel druk zetten op onze spieren en ligamenten. Zo zitten we tegenwoordig meer en langer zonder zo nu en dan eens een eindje te gaan wandelen. Omdat je altijd in dezelfde houding zit, zorgt dat op den duur voor pijnlijke spieren en ligamenten.

Vooral zwakke spieren zijn een groot probleem dat hernia en lage rugpijn kan veroorzaken: je krijgt zwakke spieren door een teveel aan vet, met andere woorden obesitas. Het is een feit dat veel mensen met overgewicht snel last hebben van hun rug. De oplossing ligt dan ook voor de hand.

Ook wanneer het lichaam in een slechte conditie is, kan je snel een spier verrekken of een ligament scheuren.

Jobs waarbij je vaak moet buigen en bukken, zijn niet beter voor je rug dan een job waarbij je de hele dag op een stoel zit. Afwisseling is de boodschap: ga eens een eindje wandelen (desnoods naar de koffieautomaat) of ga eens even zitten wanneer je al de hele dag op je benen staat. De afwisseling zal deugd doen aan je rug. Ook sporten houdt de rug beter in vorm, net als een gezond dieet.

Symptomen

De meest duidelijke symptomen van hernia en lage rugpijn zijn vooral pijn en plotse pijnscheuten. Je hebt pijn wanneer je zit, maar in verder gevorderde stadia ook wanneer je staat of beweegt. Ga er op tijd mee naar een dokter, hij kan je doorverwijzen naar een kinesist of een andere specialist als dat nodig is.

Dit bericht is gepost op 26 november 2008 om 11:46 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is longkanker?
Wat is leukemie ?