Hoe leven met een lage bloeddruk ?

Een lage bloeddruk, ook wel hypotensie genaamd, is een aandoening waarbij de systolische druk minder dan 90 is bij volwassenen.

Een lage bloeddruk is afhankelijk van verschillende factoren: geslacht, leeftijd, ras en omgeving. Vaak is een lage bloeddruk erfelijk bepaald. Soms zijn er medische aandoeningen die ervoor zorgen dat je een lage bloeddruk krijgt. Ook bepaalde soorten medicatie kunnen een lage bloeddruk als bijwerking hebben. Zo kan een hartziekte bijvoorbeeld een lage bloeddruk veroorzaken, maar ook wanneer je last hebt van de hormoonhuishouding in je lichaam of wanneer je ondervoed bent. Wanneer dat het geval is, is de lage bloeddruk gewoon op te lossen door de andere aandoening te behandelen.

Op zich wordt er gezegd dat je met een lage bloeddruk beter kan leven dan met een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is zeer gevaarlijk en kan zelfs levensbedreigend zijn. Een hoge bloeddruk moet dan ook altijd behandeld worden.

Nog al te vaak worden de symptomen die veroorzaakt worden door een lage bloeddruk afgeschoven op psychologische kwesties (je voelt je heel moe en je bent vaak flauw, je kan zelfs het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen).

Een lage bloeddruk wanneer je rechtstaat

Bij iedereen daalt de bloeddruk wanneer je van een zittende of liggende positie ineens recht gaan staan. De bloeddruk zakt dan zeer snel en je kan dan een zwarte waas voor je ogen krijgen die na een paar seconden weer wegtrekt. Vaak moet je je dan eventjes vasthouden om weer helemaal helder te worden. Deze soort van lage bloeddruk is heel normaal en komt ook vaak voor.  Bij sommige mensen daalt de bloeddruk nog veel sneller (of ze hebben sowieso al last van een lagere bloeddruk) en zij vallen dan flauw. Behalve flauwvallen kunnen ze ook nog erg misselijk worden.

Oorzaken

Een lage bloeddruk kan voorkomen als je te plots rechtop gaat staan, je een te warme douche neemt of je te lang op je benen staat, waardoor je het heel warm krijgt.
Heel vervelend natuurlijk maar niet levensbedreigend.

Wanneer je geen symptomen hebt, zal de arts je ook geen behandeling voorschrijven. Wanneer je wel last hebt van de symptomen, kan je je levensstijl aanpassen waardoor je minder last hebt van lage bloeddruk.

Dit bericht is gepost op 26 november 2008 om 9:11 am uur en is geplaatst in Bloeddruk.

Andere interessante artikels: Wat zijn levervlekken?
Wat is een borstsparende operatie ?