Wat zijn levervlekken?

Levervlekken, ook wel gekend als ouderdomsvlekken, komen vaak voor. Het zijn vlekken met een hevigere pigmentatie die geen kwaad kunnen.

Wanneer je de leeftijd van 55 jaar bereikt hebt, krijg je meer kans op levervlekken. Meestal komen ze voor op de rug van de hand en op het voorhoofd. Vaak worden ze geassocieerd met een teveel aan zonnestralen (en dan vooral de schadelijke UV-straling) maar vaak komen ze zonder reden voor.

Oorzaken van levervlekken

Levervlekken (of ouderdomsvlekken)  zijn vaak een gevolg van een teveel aan zonnestralen. De schadelijke UV-stralen van de zon kunnen de huidpigmentatie veranderen, zeker na vele jaren. Daardoor kan het dat er na een aantal jaren opeens ouderdomsvlekken verschijnen op je huid. Levervlekken komen vaker voor wanneer je ouder wordt en wanneer je een (zeer) lichtgetinte huid hebt. Ze worden levervlekken genoemd omdat men vroeger aannam dat deze vlekken op de huid kwamen door een slecht functionerende lever. Levervlekken hebben vaak een rode of donkerbruine kleur hebben, de kleur die een normale lever ook heeft.

Diagnose

Levervlekken komen vaak voor door teveel blootstelling aan schadelijke UV-stralen. Ze komen dan ook vaak  voor op de gebieden die vaak blootgesteld worden aan de zon zoals de rug van de hand, het gezicht en de armen.

De vlekken zelf zijn meestal plat en hebben een licht- tot donkerbruine kleur. Ze hebben een ovale of ronde vorm en kunnen soms een rode kleur hebben. Ze worden niet donker in zonlicht en de diameter kan variëren van maar een paar millimeters tot een centimeter. Levervlekken worden geen kankergezwellen en veranderen nooit van vorm of kleur. Als dat wel zo is, ga dan zeker naar een dokter. Deze vlekken zouden wel eens melanomen kunnen zijn en moeten zo snel mogelijk onderzocht worden.

Behandeling

De meeste mensen laten hun levervlekken niet behandelen. Maar er is wel een behandeling mogelijk: je kan de levervlekken laten bevriezen en zo laten verwijderen. Vaak is dit onnodig en is het duur. Ook bleken kan een oplossing zijn. In feite is er niet echt een behandeling nodig. Het is immers geen aandoening.

Dit bericht is gepost op 25 november 2008 om 4:39 pm uur en is geplaatst in ouder worden, huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is malabsorptie?
Hoe leven met een lage bloeddruk ?