Wat is de veteranenziekte?

De veteranenziekte is een ernstige bacteriële infectie van de luchtwegen veroorzaakt door de bacterie genaamd Legionella pneumophilia.

Deze ziekte werd bekend toen er in 1976 in de Verenigde Staten veel mensen ineens ziek werden.  Ze kregen allemaal last van de ademhalingswegen, zo erg zelfs dat ze allemaal een longontsteking kregen en niet op de antibiotica regeerden die normaal dient om longontstekingen te bestrijden.  Uiteindelijk, toen alles onderzocht was, bleek dat er een bacterie verantwoordelijk was voor deze uitbraak van ziekte: de Legionella pneumophila. De bacterie plantte zich voort in het systeem van de airconditioning van het hotel waar de mensen verbleven.

Oorzaken

Je kan de veteranenziekte oplopen bij waterreservoirs (denk daarbij aan airconditioning, zwembaden,…) waarbij het water ook nog eens in nevel verspreid wordt. Ook meren en beekjes kunnen de bacterie huisvesten.  De besmetting gebeurt door het uitademen van druppeltjes waarin de bacterie ook zit. De ziekte is niet overdraagbaar tussen mensen (er is dus geen direct besmettingsgevaar).

Sommige mensen zijn vatbaarder voor de veteranenziekte:

- Rokers
- Mensen met een chronische longziekte
- Mensen die medicijnen krijgen die het immuunsysteem onderdrukken
- Mensen met een hartkwaal, nierziekte of kanker zijn ook vatbaarder voor de veteranenziekte

Symptomen

De symptomen van de veteranenziekte komen overeen met de symptomen van veel ziekten van de ademhalingswegen. Dat maakt de diagnose er wel moeilijker op. De symptomen zijn:

- Hoesten (vooral een droge hoest)
- De patiënt heeft een hoge koorts
- De patiënt rilt veel
- Diarree
- Kortademigheid
- Pijn op de borstkas
- Misselijk zijn
- Veel zweten
- Veel last van hoofdpijnen hebben
- Moeten overgeven
- Pijn in de buik
- Soms hoest de patiënt fluimen met bloed op

Diagnose

Zoals we al gezegd hebben, is de diagnose veteranenziekte moeilijk te stellen omdat het veel symptomen gemeen heeft met andere ziekten van de luchtwegen. Ga sowieso naar de dokter wanneer de ziekte erger wordt en wanneer er een erge koorts optreedt. De ziekte wordt vaak veel erger tijdens een periode van ongeveer vier dagen.

Dit bericht is gepost op 25 november 2008 om 3:09 pm uur en is geplaatst in longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: Wat is een niertransplantatie?
Wat is malabsorptie?