Diabetes type I, een ziekte die vaak voorkomt

Diabetes type I is een vorm van diabetes waarbij de insuline in het lichaam, een hormoon dat door de pancreas gemaakt wordt, niet goed meer functioneert. Daardoor krijg je grotere hoeveelheden glucose in het bloed en word je ziek.

Normaal gezien wordt de glucose in ons lichaam die we binnenkrijgen door onze voeding, afgebroken tot op zekere hoogte tot suiker. Deze suiker gaat dan het bloed in en komt zo terecht in onze cellen door het hormoon insuline. Dat is nodig omdat de suiker anders niet goed opgenomen wordt en we de suiker nodig hebben om te overleven.

Bij mensen die aan diabetes type 1 lijden, gebeurt dat niet goed meer. Daardoor worden ze ziek. Ze drinken excessief veel en moeten vaak plassen. Ze kunnen last krijgen van vermoeidheid en in verdere stadia van de ziekte zelfs van andere organen:  het hart, de longen, de nieren,  de ogen en de zenuwen.

Soorten diabetes

Er bestaan twee soorten diabetes: diabetes type I en diabetes type II:

Diabetes type I wordt veroorzaakt door de zelfdestructie van de b-cellen in de alvleesklier die normaal gezien insuline afscheiden. Deze patiënten hebben insulineinjecties nodig om te kunnen overleven. Diabetes type I wordt niet veroorzaakt door obesitas of door het eten van veel suiker.

Diabetes type II is vaak een gevolg van obesitas. Daardoor zal het lichaam zelf niet goed insuline produceren of reageert het niet meer goed op de insuline.

Complicaties

Wanneer diabetes type I onbehandeld blijft, kan dat ernstige gevolgen hebben:
- De patiënt kan blind worden of last krijgen van de ogen
- Er kan nierschade optreden
- Er is een zeer groot risico op hartaanvallen  en andere problemen met het hart en de bloedvaten
- De zenuwen kunnen beschadigd geraken

De symptomen van diabetes type I:

- Vaak plassen en veel drinken
- Veel honger hebben
- Veel afvallen zonder reden
- Moe zijn en zich slap voelen
- Moeilijk kunnen zien
- Moeilijk kunnen ademen

Hoe leven met diabetes type I?

De arts zal je bijstaan wanneer je met diabetes type I te maken hebt: hij legt je uit hoe je de insuline moet toedienen, hoeveel en hoe vaak. Daarbij moet je ook vaak de glucose in je bloed testen en moet je je aan een dieet houden.

Wanneer je je goed aan bovenstaande regels van de arts houdt, valt er met diabetes type 1 goed te leven.

Dit bericht is gepost op 25 november 2008 om 2:09 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Welke nierziekten bestaan er?
Wat is een niertransplantatie?