Wat je moet weten over knieblessures

Een knieblessure is een blessure aan de knie die ervoor zorgt dat je pijn aan de knie hebt of dat je de knie niet goed meer kan gebruiken.
De benen (en dan vooral de knieën) van het menselijke lichaam zijn eigenlijk heel erg kwetsbaar. Bij atleten is het zelfs zo dat knieblessures er vaak voor zorgen dat ze een hele tijd niet meer kunnen sporten of soms zelfs gehandicapt worden.

Meestal komen knieblessures voor door sport, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Iedereen kan zijn knie blesseren door een verkeerde beweging te maken of door hard op de knieën terecht te komen. Je kan sneller een knieblessure krijgen als je een vrouw bent (door het vrouwelijke bekken), als je platvoeten hebt en als je geneigd bent om met de voeten binnenwaarts te stappen. Ook mensen waarvan de patella (knieschijf) losser zit of mensen waarvan de dijspieren niet in goede vorm verkeren, zijn gevoeliger voor knieblessures.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal geeft een gezwollen knie aan dat er sprake is van een knieblessure. Je mag nooit een knieblessure negeren door veel medicatie in te nemen of door te denken dat het vanzelf overgaat: je knieën zijn een vitaal onderdeel van ons lichaam en het is dan ook zeer vervelend als je er last van blijft hebben. Ga dus tijdig naar de dokter.

Probeer de arts ook zoveel mogelijk gedetailleerde informatie te geven: wanneer is het exact gebeurd, hoe lang heb je al last van de zwelling,… Als de arts gedetailleerde informatie krijgt, kan hij sneller een goede diagnose stellen en kan er snel met de behandeling begonnen worden.  De arts zal - de knie ook goed bekijken en een paar tests doen.

Hoe wordt een knieblessure behandeld?

De meeste behandelingen bestaan uit het gebruiken van ijszakjes om de zwelling en de pijn tegen te gaan, pijnstillers, en een beetje beweging maar soms is dat niet genoeg. De ernstigere gevallen van knieblessures hebben een kniebeugel nodig of soms zelfs een operatie aan het kniegewricht. De arts zal je hierover zeker inlichten.

Dit bericht is gepost op 24 november 2008 om 3:06 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Waardoor krijg je ijzertekort?
Een behandeling met insuline