Waardoor krijg je ijzertekort?

Een ijzertekort hebben in je lichaam betekent dat er niet genoeg ijzer in het lichaam aanwezig is om goed te functioneren.

Heel erg vaak is een ijzergebrek de oorzaak van anemie of bloedarmoede. Wanneer je aan anemie lijdt, heb je een tekort aan rode bloedlichaampjes in het bloed. IJzer is broodnodig om hemoglobine en andere enzymen te vormen. Het meeste ijzer in ons lichaam komt terecht in de hemoglobine in de rode bloedlichamen van het bloed.

Waardoor krijg je een ijzertekort?

Meestal worden vrouwen getroffen door een ijzertekort. Maar waardoor krijg je eigenlijk een ijzertekort?

- Je eet te weinig ijzer: eigenlijk komt dit nog veel te vaak voor. We eten tegenwoordig niet gevarieerd genoeg meer en we grijpen maar al te vaak naar fastfood.  Ook vegetariërs en veganisten krijgen nog te vaak niet genoeg ijzer binnen. Ook is het zo dat dierlijk ijzer veel beter opgenomen wordt door ons lichaam dan plantaardig ijzer.

- Ook door een hevige menstruatie kunnen vrouwen last krijgen van een ijzertekort. Wanneer dat het geval is, moeten er ook nog andere onderzoeken gedaan worden om te weten of de hevige menstruatie de enige oorzaak is van het ijzertekort. Daarbij zijn soms ook gynaecologische onderzoeken nodig omdat een hevige menstruatie soms te wijten kan zijn aan bijvoorbeeld vleesbomen.

- Mensen zonder tanden kunnen ook een ijzertekort krijgen omdat ze veel moeite hebben met eten: daardoor ontstaan er ook vaak tekorten aan mineralen en vitaminen. Een bruistablet met multivitaminen kan dan een uitkomst zijn.

- Zwangere vrouwen krijgen bijna altijd te maken met een ijzertekort omdat er ook een kindje de ijzervoorraad aanspreekt.

- Door maag- en darmproblemen kan het ijzer minder goed geabsorbeerd worden.

De oplossing voor een ijzertekort?

De oplossing hangt af van hoe je eraan gekomen bent. Wanneer het alleen door het eten komt, volstaat het om ijzerrijke voeding te eten.

Anders schrijft de dokter een ijzerpreparaat voor dat je dan moet innemen. Nooit innemen met melkproducten (melk, kaas,…) omdat de opname dan belemmerd wordt. Sommige supplementen kunnen veel last veroorzaken aan de darmen en de maag (maagpijn, misselijkheid en constipatie) maar als je aan de arts een ijzersupplement in bruisvorm vraagt, verminderen de klachten.

Dit bericht is gepost op 24 november 2008 om 10:26 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat zijn nierstenen ?
Wat je moet weten over knieblessures