Een behandeling met insuline

Mensen die aan diabetes type 1 lijden, moeten behandeld worden met insuline. Insuline is een natuurlijk hormoon dat uitgescheiden wordt door de bètacellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Insuline reageert op een verhoogde hoeveelheid glucose in het bloed: als er veel glucose in je bloed is, maakt de alvleesklier extra veel insuline aan om de glucose af te kunnen breken.
Soms moeten mensen die aan diabetes type 2 lijden, ook nog met insuline behandeld worden (vaak maken zij zelf nog genoeg insuline aan).  De dokter zal je dit altijd duidelijk zeggen.

Hoe word je behandeld met insuline?

Insuline zorgt ervoor dat de glucosespiegel van het bloed daalt. Als je iets eet met suiker erin, stijgt de glucosespiegel van ons bloed. Deze glucosespiegel mag niet te hoog worden en daarom schiet de insuline in actie: de glucosespiegel (of suikerspiegel) daalt. Ook zorgt glucose ervoor dat de glucose, die ons lichaam nodig heeft, goed wordt opgenomen door de spieren en andere weefsels. Wij hebben glucose in ons lichaam nodig om de spieren te laten herstellen van inspanning (spieren beginnen vaak te trillen als ze een grote inspanning geleverd hebben en geen glucose meer hebben) en om alle cellen verder op te bouwen.

Wanneer de insuline haar werk niet goed doet, kan je aan hyperglycemie (te veel suiker in het bloed) of hyperlipemie (te veel lipiden of vetten  in het bloed) lijden. Je krijgt dan last van uitgesproken tekenen van diabetes:

- Veel dorst en veel water drinken (dit is het allerbelangrijkste symptoom)
- Veel moeten plassen
- Soms gewichtsverlies
- Veel slapen en onverschilligheid

Wanneer de dokter diabetes geconstateerd heeft, zal hij samen met de patiënt kiezen voor de fijnste oplossing om genoeg insuline binnen te krijgen.  Er bestaat humane (lijkt het meeste op de natuurlijke insuline) insuline en  insulineanalogen (lijken minder op de natuurlijke insuline). De insuline kan kort- of langwerkend zijn. Welke soort je kiest, hangt af van het type diabetes waaraan de patiënt lijdt. Insuline moet altijd ingespoten worden. Dit kan vervelend zijn om te doen, maar de dokter of een verpleegster zal je de eerste keren helpen. Daarna leren ze de patiënt bij zichzelf de insuline in te spuiten.

Dit bericht is gepost op 24 november 2008 om 3:52 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Wat je moet weten over knieblessures
Wat is een nierdialyse ?