Wat is genitale herpes?

Genitale herpes, veroorzaakt door het herpes simplex virus (HSV), is een aandoening die vrij veel voorkomt in de westerse wereld. Ongeveer 1 op de 5 volwassenen is drager van dit virus.

Er zijn 2 typen van het HSV-virus. Type 2 is het type dat genitale herpes veroorzaakt. Deze aandoening krijg je wanneer je seksueel contact hebt met iemand die al herpes heeft. Genitale herpes veroorzaakt pijnlijke zweren rond het geslachtsorgaan bij zowel mannen als vrouwen. Type 1 veroorzaakt pijnlijke zweren rond de mond die vooral manifesteren bij koud weer. Deze ziekte wordt overgedragen door in contact te komen met lichaamsstoffen van iemand die de ziekte al heeft.

Omschrijving

Herpes is een ziekte die behandeld kan worden, maar niet volledig kan worden genezen. De symptomen komen gedurende een korte periode voor en verdwijnen daarna weer. De ziekte is het meest besmettelijk op het moment dat de symptomen voorkomen.

Mensen die medicatie innemen die hun immuunsysteem verzwakt, hebben een groter risico om de ziekte op te lopen. Dit komt omdat hun lichaam verzwakt is en de ziekte zich zo gemakkelijker kan manifesteren. Er zijn ook bewijzen gevonden dat herpes bij vrouwen de kans op baarmoederkanker verhoogt.

De ziekte kan ook gevaarlijke complicaties veroorzaken. De ziekte veroorzaakt soms een soort oogontsteking. Deze is zeer pijnlijk omdat de patiënt het gevoel heeft dat er iets in het oog vastzit.

Een ander gevaar is het doorgeven van de ziekte van moeder op baby. Kinderen kunnen ernstige letsels overhouden wanneer ze besmet geraken met de ziekte. Toekomstige moeders die vermoeden dat ze de ziekte hebben kunnen best met hun arts overleggen wat de mogelijkheden zijn voor de geboorte, zodat het kind niet in aanraking komt met de ziekte. Meestal wordt een keizersnede dan aangeraden zodat het kind niet in contact komt met de ziekte.

Symptomen

De symptomen van herpes variëren van patiënt tot patiënt. Sommige mensen hebben geen of weinig symptomen terwijl anderen regelmatig last hebben van de ziekte. De incubatietijd bedraagt 2 tot 20 dagen, maar zelfs maanden na besmetting kan een patiënt last hebben van de ziekte.

De eerste keer dat de ziekte uitbreekt is vaak de ergste en meest pijnlijke uitbraak. De aandoening veroorzaakt pijnlijke blaren die gevuld zijn met vocht. Deze blaren komen rond de geslachtsorganen of de mond voor. Sommige mensen krijgen naast deze blaren ook nog symptomen van een griep zoals misselijkheid, overgeven en hoofdpijn.

De blaren verdwijnen vanzelf na 2 tot 10 dagen maar het virus zelf blijft passief in het lichaam. De ziekte kan later weer actief worden door een verkoudheid, stress, vermoeidheid, verbranden door de zon of seksueel contact.

Naargelang iemand herpes langer heeft, komen de symptomen steeds minder voor. Gemiddeld heeft iemand een tiental uitbraken per jaar, maar na enkele jaren kan dit afnemen.

Behandeling

In tegenstelling tot bepaalde andere geslachtsziekten kan herpes niet genezen worden. De symptomen bij een uitbraak van de ziekte kunnen wel behandeld worden maar het voor het virus zelf is er geen medicatie beschikbaar.

Preventie

De ziekte wordt bijna enkel doorgegeven wanneer er een uitbraak is en er zweren voorkomen. In deze periode kan je best contact met besmette personen tot een minimum houden om zo besmetting te voorkomen. Tijdens deze periode is het ook aangeraden om beschermd seksueel contact te hebben door bijvoorbeeld een condoom.

Dit bericht is gepost op 21 november 2008 om 2:30 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is Hepatitis?
Waarom een hernia-operatie ondergaan?