Waarom een hernia-operatie ondergaan?

Een hernia is een abnormale uitstulping van een deel van een orgaan. Hierdoor komt een deel van het orgaan buiten de wand wat het zwak en gevoelig maakt. Meestal komt dit door een verzwakking van de spieren aan de wand van het orgaan.  Een hernia kan zich in elk deel van het lichaam ontwikkelen maar komt het meest voor in de buikstreek.

Omschrijving

Er zijn verschillende soorten hernia’s, zoals een hernia aan de buikwand, liesbreuk, een hernia aan de dij, een navelbreuk of een littekenbreuk. De hernia is behandelbaar als het weefsel terug op zijn juiste plaats kan geplaatst worden.

Een hernia kan ook te groot geworden zijn, waardoor deze niet of moeilijk kan terug geplaatst worden. Mogelijke oorzaken hiervan zijn interne bloedingen of uitzettingen van de hernia zelf. Dit kan zware complicaties veroorzaken en dient ook zo snel mogelijk behandeld te worden.

Oorzaken

De oorzaak van een hernia kan variëren van aangeboren tot opgelopen tijdens het optillen van zware spullen. Ook een verzwakking in de spieren, niezen, hoesten of een verrekking kan een hernia veroorzaken.

Behandeling

De operatie zelf is meestal een lichte operatie waarbij de patiënt dezelfde dag nog naar huis kan. Maar wanneer complicaties voor of na de operatie voorkomen, kan de opname in het ziekenhuis verlengd worden.

Vragen aan je arts

Het is erg belangrijk om je vooraf duidelijk te informeren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

- Welk type hernia is het?
- Is een operatie wel aangeraden?
- Is het een routine operatie of een nieuw soort operatie?
- Zijn er andere mogelijkheden om de aandoening te genezen?
- Wordt er met volledige verdoving gewerkt of zijn er alternatieven?
- Wat zijn de risico’s voor complicaties bij deze operatie?
- Wat is de slaagkans van de operatie?
- Zal het probleem volledig opgelost zijn na de operatie?
- Wat gebeurt er als ik de operatie niet meteen of volledig niet laat uitvoeren?
- Moet ik lang thuisblijven om te recupereren van de operatie?
- Wat kan ik in de toekomst doen om het probleem te voorkomen?

Dit bericht is gepost op 21 november 2008 om 3:25 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Wat is genitale herpes?
Wat is een hernia?