Wat is hielspoor?

Hielspoor is een minder bekende aandoening van de voeten waar toch redelijk wat mensen aan lijden. Omdat onze voeten de basis zijn van zo goed als al onze bewegingen, is het heel vervelend als je niet goed kan wandelen, lopen of staan. Wat houdt deze aandoening nu exact in en hoe kan je het verhelpen?

Wat is hielspoor eigenlijk?

Zoals we al gezegd hebben, is hielspoor een aandoening aan de voet. Er ontstaat een doornvormige kalkafzetting (door calcium) aan het bot van de hiel. Heel erg veel mensen lopen hier mee rond zonder dat ze klachten hebben. Wanneer de hiel veel pijn doet wanneer je beweegt (stappen, rennen, staan,…) wordt dit een ‘fasciitis plantaris’ genoemd. Aangezien de meeste mensen er dus geen last van hebben, doen ze er ook niets aan. Wanneer je wel last hebt, ga het beste eens naar de huisarts om ervoor te zorgen dat je weer pijnloos kan bewegen. De pijn ontstaat dan door een ontsteking aan het peesblad. Erg vaak ontstaat de ontsteking door het overbelasten van de pees. De pijn is zeer nauwkeurig te lokaliseren in de hiel.

Hoe ontstaat hielspoor?

Een hielspoor ontstaat vaak door een overbelasting, dat wil zeggen dat je hem eigenlijk te vaak gebruikt. Daarom krijgen vooral sporters, mensen die staand werk verrichten,… kortom, veel mensen die altijd hun hielen zeer vaak gebruiken, last van hielspoor.

De pijn hoeft zich niet direct te openbaren. Het is dus niet per sé zo dat je gelijk na het sporten veel pijn hebt aan je hiel door het hielspoor. Vaak treedt het pas na een tijd op, al zijn er gevallen bekend waarbij het hielspoor direct pijn deed.

Ook kan een hielspoor ontstaan als je een verkeerde houding hebt tijdens het wandelen of als je de verkeerde schoenen draagt (denk hierbij aan hoge hakken, schoenen waarvan de zool veel te zacht is om te lopen, schoenen die knellen aan de hiel,…). Ook mensen met overgewicht moeten letten op hun voeten: doordat ze zoveel gewicht meedragen, worden hun voeten heel zwaar belast. Afvallen kan er dan ook voor zorgen dat de klachten verdwijnen of minder worden.

Een hielspoor kan dus erg vervelend zijn. Ga er zeker mee langs de huisarts als je er last van hebt.

Dit bericht is gepost op 20 november 2008 om 4:41 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hemofilie, een ernstige aandoening
Wat zijn aambeien?