Alles wat je moet weten over een bypassoperatie

Een bypassoperatie is nodig wanneer je een hartaanval hebt gehad of wanneer je ernstige verstoppingen in de hartaderen hebt. Aangezien dat niet meer terug te draaien is, is een bypassoperatie vaak noodzakelijk: de aderen zijn dichtgeslibd of functioneren slecht na bijvoorbeeld een hartaanval.

Leven na een hartaanval

Tijdens een hartaanval stroomt er minder zuurstofrijk bloed door je aderen waardoor je flauwvalt. Het kan zelfs zo zijn dat je hart helemaal stil staat door het tekort aan zuurstof. Deze situatie moet natuurlijk zo snel mogelijk opgelost worden. De artsen stellen dan vaak een bypassoperatie voor om zo het hart weer te kunnen versterken.

Dichtgeslibde aderen: zeer gevaarlijk

Ook wanneer je last hebt van dichtgeslibde aderen, is een bypassoperatie een uitkomst: zo krijgt je hart niet de kans om in een hartaanval terecht te komen.

Wat houdt een bypassoperatie exact in?

Een arts zal je tijdens de bypassoperatie eerst onder narcose brengen en dan aderen die nog in een hele goede conditie verkeren, uit je been (of ander lichaamsdeel) halen. Deze gezonde aderen worden dan in de plaats van de slechte aderen geplaatst.

Tijdens deze operatie zal het hart ook eventjes stilgelegd worden maar er wordt ondertussen wel voor gezorgd dat de functies van het hart goed blijven werken.

Zo neemt het risico op een (volgende) hartaanval af met een groot percentage.

Wat na een bypassoperatie?

Na een bypassoperatie kan je je nog moe en slap voelen maar dat is zeker normaal: je lichaam heeft een zware operatie achter de rug en moet daarvan bekomen. Probeer na de operatie een goede levensstijl aan te kweken: verminder stress, eet gezond(er) en zorg voor een goede routine.

Misschien heb je nog een keer een bypassoperatie nodig, dat hangt van je hart en van je levensstijl af. Vaak zijn een paar maatregelen al voldoende om een volgende operatie te kunnen voorkomen.

Een bypassoperatie is een operatie die jammer genoeg vaak uitgevoerd moet worden door chirurgen en daarom is het een operatie die zeer veel kans op slagen heeft. Je kan ook altijd nog terecht bij de dokter voor vragen.

Dit bericht is gepost op 20 november 2008 om 4:08 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Brandend maagzuur, niet alleen een welvaartsziekte
Hemofilie, een ernstige aandoening