Waarom zijn inentingen nodig?

Eens je een ziekte gehad hebt, is de kans klein dat je exact dezelfde ziekte terugkrijgt. Want als je ziek bent, maakt je lichaam automatisch antistoffen aan die ervoor zorgen dat je geneest. Maar in sommige gevallen heeft je lichaam een duwtje nodig om die antilichamen aan te maken. Dat wordt een inenting of ook een vaccinatie genoemd.

Het nut van inentingen

Gedurende negen maanden dat je in de buik van je moeder zat, kreeg je veel antistoffen mee via je moeder. Maar al in je eerste levensjaar nemen die antistoffen af en moet je lichaam er zelf voor zorgen. Met andere woorden: je lichaam moet zelf in staat zijn antilichamen te ontwikkelen. En dat is het punt waarbij inentingen en vaccinaties van pas komen. Zij zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen zal aanmaken.

Hoe werkt een inenting?

Een vaccinatie bestaat eigenlijk uit verzwakte of dode virussen en bacteriën. Men gebruikt een verzwakte variant zodat je niet echt ziek wordt als de dokter je inent. Die verzwakte virussen worden vaak via ‘een prikje’ in je lichaam ingespoten. Hierdoor houd je je lichaam in principe voor de gek want het denkt dat het aangevallen wordt door bacteriën of virussen. Als reactie op die nepaanvallen zal het lichaam antistoffen aanmaken. Omdat je lichaam dan dus al antilichamen aanmaakte, ben je beschermd tegen de ziekte waarvoor je ingeënt werd.

Up-to-date blijven

Een bacterie of virus ontwikkelt zich ook en kan soms sterker terugkomen. Daarom kan het gebeuren dat je toch de griep krijgt, ook al ben je er vroeger al eens voor ingeënt. Het is dus belangrijk om je regelmatig opnieuw te laten inenten tegen bepaalde ziektes. Je dokter kan je hier meer informatie over geven en je ook op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen.

Dit bericht is gepost op 17 november 2008 om 12:05 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Je baby laten inenten: moet dat?
Brandend maagzuur, niet alleen een welvaartsziekte