Je baby laten inenten: moet dat?

Je zult vast al wel eens gehoord hebben dat baby’s via de moeder antistoffen krijgen. En dat klopt ook. Heeft het dan wel zin om je kleine spruit nog in te enten? Heel zeker! Want na ongeveer een jaar zijn die antistoffen ‘uitgewerkt’ en vanaf dan moet het babylichaampje zelf antilichamen aanmaken.

Het nut van antistoffen

Na het eerste levensjaar is de kracht van de antistoffen afgenomen en is je kleintje niet meer beschermd tegen ziektes. Die antistoffen zorgen ervoor dat je geneest als je ziek bent. Vanaf het moment dat je lichaam aangevallen wordt door virussen of bacteriën, reageert je lichaam daarop door antilichamen aan te maken. Die antilichamen helpen je niet alleen genezen, ze blijven ook in je lichaam waardoor je dezelfde ziekte niet meer kan oplopen. Je bent vanaf dan dus eigenlijk immuun.

Waarom is inenten van belang?

Als je lichaam nog geen antistoffen heeft kunnen aanmaken, kun je dus ziek worden. Daarom dat je je baby best op tijd laat vaccineren. Een vaccinatie of inenting houdt in dat de kleine spruit een prikje krijgt met verzwakte of dode virussen en bacteriën. Hiermee houdt de dokter het kleine lichaampje eigenlijk voor de gek want het denkt namelijk dat het aangevallen wordt en zal daarom antilichamen aanmaken. Op die manier kan de baby die ziekte niet meer krijgen omdat de antistoffen in het lichaam blijven.

Regelmatig vernieuwen

Virussen en bacteriën kunnen groeien en evolueren en daardoor soms in een andere vorm van de ziekte opduiken. Je baby’s lichaam is wel beschermd tegen de ene vorm, maar niet tegen de vernieuwde vorm. Vandaar is het van belang dat je je baby regelmatig opnieuw laat inenten. Want ook de technologie evolueert en men kan steeds betere vaccins maken. Je dokter kan je hier meer informatie over geven en je ook op de hoogte houden van mogelijke veranderingen. Aarzel niet om hem hierover vragen te stellen.

Dit bericht is gepost op 17 november 2008 om 11:47 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Hoe gaat een hysterectomie in zijn werk?
Waarom zijn inentingen nodig?