Hoe gaat een hysterectomie in zijn werk?

Soms is het nodig om (een deel van) de vrouwelijke geslachtsorganen te verwijderen. Daarbij neemt de chirurg soms de baarmoeder weg omwille van een gezwel, een tumor of om een andere bedreiging. Die operatie noemen we een hysterectomie. Hoe het in zijn werk gaat en wat de gevolgen zijn kun je hieronder lezen.

Drie manieren

Je baarmoeder laten verwijderen gebeurt niet op één twee drie. Het is namelijk een ingrijpende operatie. Vooraf zal de chirurg met jou bespreken wat de beste manier is om bij jou de baarmoeder weg te halen. Want er bestaan zo een drietal verschillende manieren waarop de chirurg te werk kan gaan.

- Abdominale uterusextirpatie

Via een incisie in de buik wordt de baarmoeder weggenomen.

- Vaginale uterusextirpatie
Bij een vaginale hysterectomie verwijdert de chirurg de baarmoeder via de vagina.

- Laparoscopische hysterectomie
Hierbij maakt de chirurg kleine incisies in de buik. Langs een van die kleine sneden brengt hij een camera in om beter te kunnen volgen op een scherm wat hij doet. De baarmoeder wordt dan losgesneden en via de vagina verwijderd.

Mogelijke risico’s

De baarmoeder verwijderen is niet zomaar een chirurgische ingreep. Hoewel chirurgen ze regelmatig uitvoeren betekent dat niet dat het volledig zonder risico’s is. Zo is er na de ingreep bijvoorbeeld gevaar voor (veel) bloedverlies of voor bloedklonters in je longen of benen. Bloedklonters kunnen gevaarlijk zijn als ze in je hart of hersenen terechtkomen. Wanneer je bloedklonters zou hebben, zal de dokter je bloedverdunners geven.

Een ander risico zijn infecties die je in je blaas, in de wondjes of vagina kan oplopen na de operatie. Normaal gezien krijg je voor de operatie preventieve antibiotica voorgeschreven die mogelijke infecties moet tegengaan. Soms slaat de antibiotica echter niet aan en krijg je toch last van infecties.

Omdat de baarmoeder vrij dicht tegen andere organen, zoals de blaas en de darmen ligt, is het soms ook mogelijk dat die organen bij de ingreep aangetast worden. Meestal kan men dat dan vrij snel achterhalen en kan de chirurg het zonder veel problemen ongedaan maken. Als je alleen je baarmoeder maar je eierstokken niet hebt laten verwijderen, kom je ongeveer vier jaar vroeger in de menopauze.

Advies

Als je te horen krijgt dat je baarmoeder verwijderd moet worden, bespreek het dan rustig met de arts. Hij zal je graag meer informatie geven en al je vragen beantwoorden.

Dit bericht is gepost op 17 november 2008 om 11:39 am uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Hypertensie, is dat gevaarlijk?
Je baby laten inenten: moet dat?