Wat is een hiatale hernia?

Ook al doet de naam het vermoeden, een hiatale hernia heeft niets met de gekende hernia’s in de rug te maken. Integendeel. Als je last hebt van een hiatale hernia klopt er iets niet in je maag.

Wat is een hiatale hernia?

Soms kan het gebeuren dat er een zwakke plek ontstaat in de opening (een hiaat) van je middenrif waardoor het bovenste gedeelte van de maag kan doordringen. Dat wil dus zeggen dat je maag je borstholte binnendringt. Mensen met overgewicht of met overmatig vocht in de buikholte lopen een groter risico op deze aandoening. Ook zwangere vrouwen moet ervoor opletten. Maar de meest voorkomende oorzaak is dat er door veelvuldig hoesten, braken of plotselinge lichamelijke inspanning een verhoogde druk in de buikholte ontstaat. Die druk zorgt ervoor dat je maag zich door de opening van je middenrif kan wringen.

Zuur gevoel en bittere smaak

In de meerderheid van de gevallen heb je niet eens door dat je lijdt aan een hiatale hernia. Simpelweg omdat er bijna geen symptomen zijn. Bijna. Want waar je wel last van kunt krijgen is de gastro-oesofagale reflux. Een medische term die duidt op een branderig gevoel in je maag, eventueel een bittere smaak in je mond of vervelende oprispingen als je buigt of ligt.

Zo zijn sommige artsen ervan overtuigd dat een hiatale hernia je maaginhoud terug naar je slokdarm kan laten lopen, wat zorgt voor een branderig gevoel. Roken, overgewicht en bepaalde voedingswaren kunnen de symptomen verergeren en een vieze smaak in je mond veroorzaken. Als je regelmatig last hebt van gastro-oesofagale reflux is het beter je dokter hierover in te lichten. Want echt gezond is het natuurlijk niet als je zure maaginhoud in je slokdarm terechtkomt. Zo kan je slokdarm namelijk ontstoken geraken en versmallen. Doordat hij versmalt kun je pijn ervaren bij het doorslikken van voedsel.

Wat kan je eraan doen?

Als je geen last hebt van de hiatale hernia heb je ook niet echt een behandeling nodig. Wel zal de dokter je voorstellen om je levensstijl lichtjes aan te passen als je last hebt van een gastro-oesofagale reflux. Zo kan een dieet in combinatie met het verminderen van alcohol, koffie en roken al een oplossing bieden. Niet gaan liggen na het eten is een andere oplossing. Zo loopt het eten moeilijker terug naar je slokdarm. Vermijd ook om ’s avonds vlak voor bedtijd nog iets te eten.

Als deze oplossingen je niet helpen, kan medicatie misschien een uitkomst bieden. Er bestaan medicamenten die maagzuur in de slokdarm tegengaan. Vraag wel eerst raad aan de apotheker en de huisarts. Als bovenstaande middeltjes niets opleveren voor jou, kan een operatie een laatste mogelijkheid zijn. Bij een operatie duwt men de maag terug uit je borstkas in je buikholte. Daarna maakt de chirurg de opening (hiaat) kleiner zodat de maag niet nog eens door hetzelfde gat in je borstkas terecht kan komen. Patiënten die hun hiatale hernia operatief hebben laten behandelen, zijn over het algemeen zeer tevreden met het resultaat.

Dit bericht is gepost op 14 November 2008 om 10:00 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.