Hypertensie, is dat gevaarlijk?

Je hart slaat in rust zo’n 60 tot 70 keer per minuut. Telkens het hart klopt, pompt het bloed in de aders. Die actie noemt men de systolische of maximale druk. In normale omstandigheden is die systolische druk minder dan 120 mm Hg. De periode tussen twee samentrekkingen van het hart heet de diastolische of minimale druk en bedraagt normaal minder dan 80 mm Hg. Als de systolische druk hoger is dan 140 mm Hg en de diastolische hoger dan 90 mm Hg, spreekt men van hypertensie of hoge bloeddruk.

Gevaren van een verhoogde bloeddruk

Een hogere bloeddruk dan 120/80 is op lange termijn nefast voor je hart, ogen, nieren en hersenen. Als je er niets aan doet, kan je hart dikker en groter worden. Het klinkt minder gevaarlijk dan het is, maar wanneer je hart dikker wordt, is het moeilijker om via de smalle aders het bloed tot in het hart te voeren. Ook kan je hart niet meer zo gemakkelijk ontspannen waardoor het kan laten afweten. Wanneer het bloed te snel stroomt in de hersenen kan het daar ook aanzienlijke schade berokkenen. Zo is een beroerte een van de mogelijke gevolgen daarvan. Doordat je bloeddruk te hoog is, kunnen er klonters ontstaan die je zicht verminderen of je zelfs blind maken. Daarnaast is de kans groter dat je aders dichtslibben. Gevolgen kunnen onder meer bestaan uit een hartaanval of nieren die slecht functioneren.

Oorzaken

In bijna alle gevallen is er niet echt een oorzaak aan te duiden. Men vermoedt wel dat bepaalde risicofactoren ermee te maken kunnen hebben. Zo kan het erfelijk zijn en treft het vaker mannen dan vrouwen, vooral als ze ouder dan 35 zijn. Obesitas, alcoholgebruik, te weinig beweging en amfetaminen spelen soms ook een rol bij hypertensie. In de minderheid van de gevallen moet je de oorzaak ergens anders gaan zoeken. Bij een ziekte bijvoorbeeld; nierziekte, hormonale problemen, een tumor of andere fysieke problemen.

Wat kan je eraan doen?

Als de arts je bloeddruk gemeten heeft en het blijkt dat je last hebt van hypertensie zijn er twee mogelijkheden om je bloeddruk te doen dalen. Aan de ene kant kan je zonder medicatie behandeld worden. Dat gebeurt door heel eenvoudige regels te volgens:

- stoppen met roken
- je stress onder controle houden
- overgewicht controleren en afvallen indien nodig
- zout vermijden
- alcoholgebruik verminderen
- voldoende bewegen

Je zou eventueel acupunctuur kunnen overwegen omdat het soms ook al kan helpen. Aan de andere kant, als een verandering van je levensstijl niet helpt, kan de dokter je medicatie toedienen. Vraag hierover wel meer uitleg en begin nooit zomaar op eigen houtje medicatie in te nemen.

Dit bericht is gepost op 14 november 2008 om 2:46 pm uur en is geplaatst in Bloeddruk.

Andere interessante artikels: Heb je een kunstheup nodig?
Hoe gaat een hysterectomie in zijn werk?