Heb je een kunstheup nodig?

Als je al wat ouder bent, kunnen je beenderen en gewrichten slijtage beginnen te vertonen. In je heup bijvoorbeeld. Een belangrijk gewricht, want je doet meer bewegingen met je heupgewricht dan je zou vermoeden. Als de pijn dan ondraaglijk wordt en er geen andere opties meer zijn, kun je misschien eens nadenken over een kunstheup.

Artrose en andere ziektes

Je kunt een heupimplantaat, een nieuwe heup, krijgen om terug normaal en pijnloos te bewegen. Een van de belangrijkste redenen waarom je een heupprothese zou krijgen is artrose. Bij artrose is het kraakbeen tussen de gewrichten verminderd of zelfs helemaal weggesleten zodat de botten op die plaats tegen elkaar wrijven. Dat is een vrij pijnlijk gevoel dat vaak voorkomt in het heupgewricht.

Een andere reden is reumatische artritis waarbij de gewrichten ontstoken kunnen geraken waardoor ze opzwellen. Dat kan ervoor zorgen dat het kraakbeen aangetast wordt. Ook osteonecrose kan een reden zijn om een heupimplantaat te plaatsen. Bij deze aandoening geraakt het bloed niet meer tot in bepaalde delen van de heup waardoor die afsterven en je heup kan inzakken. Ten slotte, kan men ook een heupimplantaat plaatsen wanneer je heup gebroken of zwaar gekwetst is. Vaak wordt dan niet de hele heup maar een deeltje vervangen.

Een hele of gedeeltelijke heupprothese

Soms is het niet nodig de volledige heup te vervangen. Maar door een klein stukje weg te nemen en een nieuw in de plaats te zetten kan er vaak al veel veranderen. Bij Hip Resurfacing bijvoorbeeld, krijgt de kop (van het heupgewricht) een nieuwe bovenkant (surface) waardoor het makkelijker in de heupkom zal glijden. Soms krijgt ook de kom een nieuw oppervlak maar laat men de oude heupkom wel zitten. De nieuwe oppervlaktes zullen dan makkelijker tegen elkaar schuiven zonder dat je daar hinder van ondervindt. Omdat niet de kop en de kom volledig vervangen worden noemen ze dit gedeeltelijke heupprotheses.

Dat in tegenstelling tot een volledige heupprothese. Hierbij vervangt de chirurg zowel de kop als de heupkom door een volledig nieuwe kop en kom te plaatsen. Meestal gebruikt hij een metalen bal als kop en een polyester kunststof (plastieken) als nieuwe heupkom. Hierdoor glijdt de kop in de kom zonder dat je daar iets van merkt. Natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden dan metaal en polyester kunststof. Elk heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Daarom is het van belang dat je eerst met je dokter of chirurg overlegt welke stof het beste voor je is.

Doktersadvies

Om te bepalen of je een volledig nieuwe heup of een gedeeltelijke heupprothese nodig hebt, overleg je best eerst met je arts. Hij zal je ook de voor- en nadelen van de verschillende operaties op een rij kunnen zetten. Aarzel niet om vragen te stellen. Je arts zal je graag verder helpen en al je vragen beantwoorden.

Dit bericht is gepost op 14 november 2008 om 2:34 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Hoe snel verlost geraken van die vervelende hik?
Hypertensie, is dat gevaarlijk?