Wat is galblaaskanker?

Je galblaas ligt in je bekken, onder de lever en lijkt op een peervormige ballon. De functie van je galblaas is het opslaan van de gal die je lichaam produceert. Gal heb je nodig omdat het vetten kan afbreken (emulgeren) zodat die makkelijker opgenomen kunnen worden door de darmen. Men zegt dat je galblaaskanker hebt wanneer er (een) tumor(en) gevonden is in het klierweefsel van de galblaas.

Toch moeten we vermelden dat dit soort kanker vaak moeilijk vast te stellen is omdat ze  verscholen ligt tussen andere organen. Soms ontdekt men pas galblaaskanker als de galblaas om een andere reden operatief verwijderd wordt. Vrouwen krijgen over het algemeen vaker te maken met deze vorm van kanker dan mannen. Ook mensen die galstenen gehad hebben lopen een verhoogd risico op galblaaskanker.

Mogelijke symptomen

De symptomen van galblaaskanker kunnen ook op andere ziektes in de galblaas duiden, zoals galstenen of een infectie. Daarom is het vaak moeilijk te achterhalen of er een kanker zit. Mogelijke symptomen zijn onder andere:

-    pijn boven de maag
-    gewichtsverlies
-    chronische koorts
-    gele huid en/of ogen

Als je bovenstaande symptomen hebt, je niet goed in je vel voelt en je een verhoogd risico op de ziekte loopt, is het verstandig naar je arts te gaan. Hij zal een beetje bloed afnemen om te onderzoeken of je galblaaskanker hebt.

Bestaat er een behandeling?

Als de dokter vastgesteld heeft dat je aan galblaaskanker lijdt, bestaan er verschillende behandelingen waarop je een beroep kunt doen.

Operatie

Wanneer de kanker nog niet (te veel) uitgezaaid is, kan de chirurg de galblaas operatief verwijderen. Dat gebeurt onder volledige narcose. Om extra voorzorgsmaatregelen te nemen of bij onvoorziene uitzaaiingen moet soms een stukje van de lever weggenomen worden.

Chemotherapie

Bij chemotherapie gebruikt men medicatie om de zieke cellen (kankercellen) uit te schakelen. Omdat de gebruikte medicamenten opgenomen worden in het bloed en ze dus een weg door het hele lichaam afleggen, kunnen ook kankercellen buiten de galblaas verzwakt worden.

Bestralingstherapie

Chemo wordt vaak in combinatie met bestralingstherapie toegepast. Bij de laatste soort therapie maakt men gebruik van straling om de tumor te doen krimpen.

Dit bericht is gepost op 27 oktober 2008 om 3:42 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Hoe herken je een voedselvergiftiging?
Hoe kom je op een gezonde manier aan?