Voedselallergie: wat als je lichaam niet alles lust?

Wat als je niet meer alles mag eten omdat je lichaam er allergisch aan is? Zo allergisch zelfs dat je eraan kan sterven. Het bestaat en het heeft een naam: voedselallergie. Maar wat doe je er aan?

Wat is een voedselallergie?

Veel mensen verwarren voedselallergie met voedselintolerantie. Bij het laatste geeft je lichaam ook een reactie op bepaalde bestanddelen in voedsel maar kan je er nog steeds kleine hoeveelheden van eten. Dat is dus niet mogelijk bij een voedselallergie. Lactose-intolerantie is nog iets anders. Hierbij ontbreekt er een enzym in je lichaam dat melkproducten normaal afbreekt. Je vermijdt dus best melkproducten omdat je last kan krijgen van diarree en dergelijke, maar je sterft er niet van. Bij een voedselallergie is het zo dat bepaalde voedingsstoffen –meestal proteïnen- door het lichaam als vreemd, als indringers gezien worden. Om die indringers buiten te houden, reageert je lichaam door antilichamen aan te maken.

Hoe weet je dat je een voedselallergie hebt?

Wanneer je lichaam reageert op bepaalde bestanddelen in voedsel, gaat dat meestal gepaard met een aantal symptomen. De meest voorkomende zijn:

- zwelling van de lippen of de tong
- jeukende mond en lippen
- maagkrampen
- braken
- diarree
- eczeem
- niezen
- ademhalingsproblemen

Kinderen reageren vooral sterk op koemelk, eieren, soja en bloem terwijl volwassenen eerder allergisch zijn aan vis of noten.

Anafylaxis: levensbedreigende allergische reactie

Als je allergisch bent aan bijvoorbeeld pinda’s maar je blijft ervan eten, kan je een anafylactische shock krijgen. In principe kan alle soort eten voor zulke reactie zorgen maar de meest voorkomende zijn vis, noten, melk en eieren. Symptomen die anafylaxis aangeven zijn onder andere ademhalingsproblemen, gezwollen mond en lippen, verlies van bewustzijn en sterk verlaagde bloeddruk. Wanneer je merkt dat je last hebt van deze symptomen, is het van levensbelang dat je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat. Ook al lijken de symptomen op het eerste zicht weer weg te trekken.

 Kan je er iets aan doen?

Vermoed je dat je allergisch bent aan bepaalde voedingsstoffen? Houd dan een gedetailleerd dagboek bij waarin je letterlijk alles opschrijft wat je eet en hoe je lichaam reageert. Als je dit een aantal weken doet, kan je waarschijnlijk zelf al achterhalen waar je lichaam sterk op reageert. Begin zelf geen dieet waarbij je die voedingsstoffen vermijdt want dat kan nefast voor je gezondheid zijn. Je gaat beter naar je arts met het dagboek dat je bijgehouden hebt. De dokter zal dan enkele medische tests uitvoeren om te onderzoeken of en waar je effectief allergisch aan bent. Eens de diagnose gesteld is, zal de dokter je eventueel medicatie voorschrijven om de allergie te controleren.

Dit bericht is gepost op 27 oktober 2008 om 4:46 pm uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Kalknagel: een schimmelinfectie aan je teennagels
Visolie: een vervanger voor vlees?