Kalknagel: een schimmelinfectie aan je teennagels

Schimmels die niet verzorgd worden en op termijn gaan ontsteken kunnen veel pijn en leed veroorzaken. Kalknagel of onychomycose is zo’n schimmelinfectie en welbepaald een van de teennagel. Hoe je de infectie oploopt en wat je eraan kan doen lees je hieronder.

Wat is kalknagel?

Onychomycose wordt in een encyclopedie omschreven als een schimmelinfectie van de nagels die veroorzaakt wordt door verschillende schimmelsoorten waardoor de nagels wit, ondoorschijnend, verdikt en broos worden. Schimmel kan onder je nagels ontstaan wanneer je voeten steeds in warme, natte schoenen zitten en ze weinig verlucht worden. Zo’n schimmelinfectie kan niet alleen je nagels vervormen, maar als je het niet tijdig verzorgt kan je zelfs werkonbekwaam worden. Een schimmel is besmettelijk want het kan van de ene nagel naar de andere ‘springen’ en zo van de ene voet op de andere en zelfs de nagels van je handen infecteren.

De ene infectie is de andere niet

Naargelang het soort infectie dat je hebt, kan je nagel bruin, geel, grijs of zwart uitslaan. Het kan je nagel zo afzwakken dat hij gemakkelijk breekt. Verder kan de huid rondom de nagel opgezwollen zijn en verkleuren. Over het algemeen maakt men een onderscheid tussen een drietal soorten schimmelinfecties aan de teennagel.
- DSO (distal subungual onychomycosis)
Een schimmel die meestal tussen het topje van de teennagel of op de zijkant van de nagels zit. In dit geval krijgen de nagels een gelige kleur en kunnen ze loskomen van het nagelbed eronder.
- WSO (white superficial onychomycosis)
De nagel wordt wit en minder stevig op sommige plaatsen door dit soort schimmel. Het komt minder vaak voor dan DSO en is ook makkelijker te behandelen.
- PSO (proximal subungual onychomycosis)
Deze schimmel begint als een klein geel vlekje op de nagel en breidt zo steeds verder uit. Op termijn kan de nagel zelfs loskomen. Het is een van de meest voorkomende schimmelinfecties op de nagel.

Hoe behandel je zulke infecties?

Als je merkt dat je een teennagelinfectie hebt, kan je beter even langs de dokter gaan. In de meeste gevallen kan hij die infectie verhelpen met medicatie. Je kan ook voor zalfjes en poedertjes kiezen, maar die pakken de echte schimmelinfectie niet aan waarmee je het probleem dus niet oplost.

Voorkomen is beter dan genezen…

…en wel met volgende tips:

- Houd je nagels proper en droog
- Trek iedere dag zuivere sokken aan (of meermaals per dag indien nodig)
- Gebruik eventueel een antischimmelspray of –poeder
- Verzorg kloofjes en scheurtjes in je huid langs de teennagel tijdig

Dit bericht is gepost op 27 oktober 2008 om 4:34 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe kom je op een gezonde manier aan?
Voedselallergie: wat als je lichaam niet alles lust?