Bevriezing: meer dan gewoon kou lijden

Het wordt al wel eens frisjes in ons landje en iedereen heeft het wel al eens koud gehad. Maar wat als het écht koud is? Zo koud dat je kan bevriezen en er verwondingen aan overhoudt?

Wanneer spreek je van bevriezing?

Als je huid lange tijd wordt blootgesteld aan temperaturen lager dan -5°C kan je huid tijdelijk of permanent beschadigd geraken. Die beschadiging wordt bevriezing genoemd. Vooral je neus, oren, voeten en handen zijn er vatbaar voor. Door extreme kou stopt het bloed met stromen en kunnen de bloedvaten sterk aangetast worden. Vooral bergbeklimmers en voor mensen die geen lage temperaturen gewoon zijn kan dit gevaarlijk zijn. Wanneer je het niet tijdig behandelt kan bevriezing infecties of koudvuur teweegbrengen.

Frostnip of weefselbevriezing is een minder erge variant van bevriezing. Hierdoor krijgt je huid een witte schijn die pijnlijk kan aanvoelen omdat de bloedcirculatie minder vlot verloopt.

Wat zijn de symptomen van bevriezing?

Wanneer je last hebt van deze symptomen, let je best even op:

- gevoelloosheid in bepaalde lichaamsdelen
- gevoelloosheid bij aanraking van het lichaamsdeel
- een tintelend of brandend gevoel
- verandering van de huidskleur van rood tot paars-witachtig

Hoe verzorg je bevriezingsverschijnselen?

Als je merkt dat je aan het bevriezen bent ga je best zo snel mogelijk uit de kou. Probeer ook de (bijna) bevroren lichaamsdelen op te warmen. Let wel, dat doe je zeker niet door er stevig overheen te wrijven want zo kan je  de aangetaste huid en onderliggende weefsels helemaal vernielen. Vermijd ook om te roken want dat vertraagt het ontdooiingproces.

Wat dien je wel te doen? Als dat mogelijk is, steek je het bevroren lichaamsdeel, je hand bijvoorbeeld, onder je oksel of tussen je dijbenen om het langzaamaan op te warmen. Kan je aan warm water geraken, dan is dat nog beter. Leg je hand in een bad met warm water dat een constante temperatuur van om en bij de 40°C heeft. Op die manier kan het bloed terug naar het voordien bevroren deel stromen.

Denk er wel aan dat het plotseling opwarmen van bevroren lichaamsdelen vrij pijnlijk is. Je kan eventueel een pijnstiller nemen om de pijn af te remmen. Eens je hand terug opgewarmd is, wikkel je het in verband en warme kleren. Ga dan zo snel mogelijk naar de spoedgevallen of een dokter. Wanneer je hand terug zou bevriezen na het ontdooien is het belangrijk dat je je hand niet opnieuw in warm water steekt om het te ontdooien. Zo vergroot je alleen de kans dat de huid en de weefsels vernietigd worden.

Hoe te voorkomen?

Bevriezing is heel simpel te voorkomen: kleed je altijd warm aan als je je op een erg koude locatie bevindt en je naar buiten gaat. Warme handschoenen, een sjaal, dikke sokken en droge kleren kunnen al heel veel doen. Draag zo veel mogelijk laagjes: zo ben je namelijk beter geïsoleerd tegen de kou.

Dit bericht is gepost op 27 oktober 2008 om 9:50 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is de vijfde ziekte?
Hoe herken je een voedselvergiftiging?