Wat is impotentie?

Impotentie is een aandoening waarbij een man geen erectie kan krijgen of deze niet lang genoeg kan aanhouden om seks te hebben. Indien dit slechts zelden voorkomt, is er vaak geen probleem. Wanneer het probleem zich meerdere malen op korte tijd voordoet, kan je best een arts raadplegen.

Omschrijving

Een erectie is een serie van opeenvolgende gebeurtenissen in het lichaam. De penis bestaat uit een sponsachtig weefsel dat het bloed opneemt dat door de aders naar binnen stroomt. Wanneer er zich een seksuele prikkeling voordoet, verhoogt de bloedsomloop in dit weefsel. Zodra het bloed in het sponsachtige weefsel zit, heb je een erectie. Om de erectie te behouden, is er continu een vlotte doorbloeding nodig, na ejaculatie of nadat de seksuele prikkeling weg is, stopt de doorbloeding vanzelf.

Risico’s

Impotentie kan veroorzaakt worden door psychische en fysieke problemen. In ongeveer 10% van de gevallen gaat het om psychische problemen. Vaak is dit dan te wijten aan stress, angst, depressie, vermoeidheid of ontevredenheid over de partner en de relatie.

Wanneer er zich een fysiek probleem voordoet, is dit meestal te wijten aan het feit dat het zenuwstelsel foutieve signalen stuurt of de bloedsomloop niet reageert. De oorzaak hiervan kan een blessure aan de ruggengraat zijn of schade aan de zenuwen in en rond het geslachtsorgaan. Indien de bloedsomloop niet meer juist reageert, kan medicatie, diabetes of een verstopping van de aders een oorzaak zijn.

Diagnose

Een diagnose wordt gesteld door middel van een bezoek, of een reeks bezoeken aan een arts. Indien het probleem psychisch is, zal dit onderzocht worden met een reeks vragen. Vaak wordt de patiënt dan doorverwezen naar een psychiater. Indien het probleem medisch is, moeten er verschillende tests gedaan worden om de exacte oorzaak te achterhalen.

Behandeling

De behandeling van impotentie varieert van patiënt tot patiënt. Psychische problemen worden vaak verholpen door middel van een psychiater. Medische problemen daarentegen moeten vaak met medicatie verholpen worden. Producten zoals Viagra en Levitra kunnen binnen het half uur een erectie opwekken. Hierdoor kan een patiënt alsnog seks hebben. Deze medicijnen hebben wel neveneffecten zoals hoofdpijn, verhoogde bloeddruk en misselijkheid. Mensen met een zwak hart mogen deze zeker niet innemen zonder raad te vragen aan hun dokter.

Dit bericht is gepost op 24 oktober 2008 om 3:20 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Alles over epilepsie
Haarverwijdering door middel van elektrolyse