Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening die patiënten vaak vanaf hun jeugd hebben. De patiënt heeft normaal gezien enkel gedurende bepaalde periodes last van de aandoening. De rest van de tijd heeft hij er nagenoeg geen last van. De ziekte wordt gekarakteriseerd door een droge, jeukerige en rode huid.

Omschrijving

Eczeem is een aandoening die vaak voorkomt, gecombineerd met allergieën zoals hooikoorts of astma. Maar in tegenstelling tot deze allergieën zijn pollen of stof geen aanleiding tot eczeem.

De aandoening begint meestal al op jonge leeftijd en bestaat uit rode, geschilferde plekken op de huid. Deze plekken komen vooral voor op het voorhoofd en jeuken erg veel. Kinderen blijven daarom vaak krabben op deze plekken om de jeuk te verlichten. De symptomen zijn gelijkaardig bij patiënten van alle leeftijden.
Artsen merken dat de meeste medische klachten te maken hebben met de jeuk en het krabben. Door teveel op de droge plekken te krabben, verergert de ziekte.

Oorzaken

Mensen met eczeem hebben vaak een geschiedenis van allergieën of bloedverwanten met allergieën. Eczeem wordt, net als een allergie, veroorzaakt door een verkeerde reactie van ons immuunsysteem op bepaalde stoffen.

Ook kunnen omgevingsfactoren een oorzaak zijn. Zo kunnen hitte, stress, zweet, medicatie of verkeerde kleding eczeem veroorzaken. De belangrijkste oorzaak blijft uitdroging. Patiënten moeten er op letten dat ze niet te veel uitdrogende zeep gebruiken. De patiënt kan zijn huid best zo vochtig mogelijk houden.
Mensen met eczeem zijn sneller vatbaar voor bepaalde virussen zoals herpes. Deze ziekte heeft droge plekken en koorts als symptomen.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld door een dermatoloog, meestal op basis van de droge plekken op de huid. Bij twijfel kan er een staal genomen worden van de huid maar dit is zelden nodig.

Er is geen geneesmiddel om eczeem volledig te genezen maar er bestaan verschillende producten om de symptomen te verlichten. Er bestaan erg veel soorten zalf die de jeuk doet wegnemen. Indien dit niet genoeg is, bestaan er ook zalfjes op basis van corticoïden. Deze kan je enkel op voorschrift van een dermatoloog verkrijgen.

Daarnaast bestaan er ook orale middelen. Deze middelen zijn erg zwaar en kunnen misselijkheid en andere symptomen veroorzaken. Het is ook enkel in extreme gevallen dat deze worden voorgeschreven.

Indien ook deze medicatie niet het gewenste resultaat geeft, is er de mogelijkheid om lichttherapie te volgen. De huid wordt dan bestraald met ultraviolet licht. Dit lost de droge plekken snel op.

Patiënten kunnen zelf natuurlijk eczeem proberen te voorkomen. Enkele vuistregels zijn:

- Houd de huid vochtig.
- Blijf uit de buurt van stoffen die allergische reacties teweeg brengen.
- Vermijd ruwe kleding zoals wol.
- Zoek zeep die de huid niet te veel uitdroogt.
- Na het wassen moet je je huid droog dempen en niet ruw met je handdoek over je lichaam wrijven.

Dit bericht is gepost op 24 oktober 2008 om 8:35 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Alles wat je moet weten over hoofdluizen
Alles over epilepsie