Hoofdpijn: een vervelende kwaal

Iedereen heeft ooit wel eens hoofdpijn gehad. Het is dan ook een van de meest vervelende kwaaltjes die je als mens kan hebben, soms is het zelfs zo erg dat je een tijd niet goed meer kan functioneren.

Waarom krijgen mensen eigenlijk hoofdpijn?

Wetenschappers weten nog altijd niet waar hoofdpijn nu eigenlijk vandaan komt, het is dan ook erg moeilijk om het te voorkomen.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Een eerste soort hoofdpijn is spanningshoofdpijn: deze hoofdpijn komt vooral op na een stresserende gebeurtenis (na een dag werken of school,…). Deze hoofdpijn is nog redelijk mild in vergelijking met clusterhoofdpijn en migraine. Dit is de meest voorkomende soort hoofdpijn.

Een andere soort is de clusterhoofdpijn: deze voel je vooral aan een bepaalde kant van je gezicht (zo kan je hele linkerkant van je gezicht erg veel pijn doen). Het heet clusterhoofdpijn omdat de pijn verschillende delen (clusters) van je hoofd treft: de pijn begint vaak achter de ogen, gaat dan via de slapen naar de schedel. Het is een hele doffe en kloppende pijn waar bijna niets aan te doen valt. Wat soms nog wil helpen is je hoofd onder een paar kussens steken en proberen te slapen. Donkerte doet sowieso vaak deugd als je last hebt van hoofdpijnen.

Ook kan je hoofdpijnen krijgen door medicatiegebruik: veel medicijnen hebben als bijwerking hoofdpijn. Kijk daarom ook eens in de bijsluiters van de medicatie die je neemt en er kan je veel duidelijk worden. Je kan altijd aan een arts vragen of je van medicatie mag overschakelen omdat je er veel last van hoofdpijn van krijgt.

Migraine is ook een soort hoofdpijn en is de pijnlijkste soort van de hoofdpijnen: vaak merken mensen dat ze een migraineaanval krijgen omdat ze bijvoorbeeld flitsen zien.  Ook komt de pijn meestal voor in een kant van het hoofd. Je wordt vaak ook misselijk en moet overgeven en zitten in een donkere, stille en koele kamer kan dan ontzettend deugd doen. Ook migraine gaat niet gemakkelijk over.

Aangezien alle soorten hoofdpijn erg vervelend kunnen zijn en je leven soms ernstig kunnen belemmeren, is het goed om naar en dokter te gaan als je er te veel last van hebt.

Dit bericht is gepost op 22 oktober 2008 om 1:35 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Hamertenen: een vervelend fenomeen
Wat is haarcelleukemie?