De link tussen hoofdpijn en voedsel

Eigenlijk is het heel logisch: alles wat wij eten heeft een bepaalde invloed op ons lichaam. Zo is dat ook het geval met eten en hoofdpijn. Het is zeker de moeite waard om je eetpatroon eens na te gaan wanneer je vaak last hebt van hoofdpijn. Slik dan ook niet iedere keer pijnstillers, die zorgen er op den duur zelfs voor dat je meer en meer hoofdpijn krijgt.

Sommige soorten voedsel hebben dus rechtstreeks een invloed op hoofdpijnen. Mensen die vaak hoofdpijn hebben, zijn er zeker bij gebaat deze tips op te volgen. Het is aangetoond dat mensen die niet goed tegen bepaalde soorten voeding konden, er vaak hoofdpijn van kregen.

Over welke voeding hebben we het dan?

Een heel erg grote boosdoener is cafeïne: cafeïne is eigenlijk nergens goed voor. Als je lichaam moe is, moet je het dan eigenlijk ook rust gunnen in de plaats van het op te peppen. Maar nog een nadeel van cafeïne is dat eigenlijk maar weinig mensen goed tegen cafeïne kunnen: hoeveel mensen krijgen geen last van hun maag of kunnen niet goed meer slapen door cafeïne? Dat is ook zo met hoofdpijn. Omdat cafeïne redelijk verslavend werkt, krijg je hoofdpijn als je minder cafeïne drinkt op een dag, probeer daarom ook heel geleidelijk te minderen.

Een andere boosdoener is hypoglycemie. Wanneer je last hebt van hypoglycemie, is je bloedsuikerspiegel te laag en ga je je flauw voelen en tril je. Ook hoofdpijn is een van de symptomen van een lage bloedsuiker. Probeer dan voldoende bloedsuiker te consumeren.

Tyramine is een chemische stof die we terugvinden in onder andere oude kazen, gist, lever en rode wijn. Daarom komt het ook dat veel mensen last krijgen van hoofdpijn na het drinken van rode wijn.

Ook histamine is een chemische stof die nog wel eens hoofdpijn wil veroorzaken: vooral een intolerantie aan histaminen zorgt voor hoofdpijn.

Verder kan je ook nog last krijgen van hoofdpijn na het eten van iets als je bijvoorbeeld een voedselallergie hebt of je bijvoorbeeld niet tegen alle additieven kan die tegenwoordig in ons voedsel zitten.

Vraag altijd ook raad aan een dokter, het zou best kunnen dat je een bepaalde soort eten niet verdraagt, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Dit bericht is gepost op 22 oktober 2008 om 10:44 am uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Last van je oren tijdens het vliegen?
Hamertenen: een vervelend fenomeen