Wat te doen bij droge ogen?

Bijna ieder mens krijgt wel eens met het verschijnsel droge ogen te maken: je zit bijvoorbeeld in een rokerige ruimte, je hebt de hele dag achter de computer gezeten of je krijgt buiten last van de lucht. Soms zijn droge ogen het gevolg van de bijwerkingen van geneesmiddelen of is de aandoening aangeboren.

Wanneer kan je spreken van droge ogen?

Normaal gezien ligt er altijd een traanfilm op je ogen: de tranen beschermen je ogen tegen uitdroging. Soms wordt er niet genoeg traanvocht gemaakt of zijn de tranen zelf van slechte kwaliteit en kan je dus last krijgen van droge ogen.

Wat is een traanfilm?

Een traanfilm is een laagje tranen dat over de oogbol ligt: het zorgt ervoor dat je ogen beschermd worden tegen vuil, infecties, droogte en stof.
Wanneer je knippert, verspreiden de tranen zich weer goed over de oogbol. De traanfilm zorgt er ook voor dat het zicht scherp wordt gesteld.

Wat zijn de klachten van droge ogen?

De klachten die je kan krijgen van droge ogen zijn:

- Pijnlijke ogen, alsof er een zandkorreltje in je ogen zit
- Wisselend scherp en onscherp zien
- Droge ogen die gek genoeg meer gaan tranen, dit zijn reflextranen. Omdat de ogen niet tegen bijvoorbeeld wind kunnen en daardoor uitdrogen, maken ze extra tranen aan. Deze tranen zijn geen oplossing voor droge ogen omdat ze niet op de ogen blijven liggen maar over de wangen rollen.

Wat zijn de oorzaken van droge ogen?

Droge ogen kunnen verschillende oorzaken hebben:

- De tranen verdampen
- Een mindere productie van traanvocht
- Onbekende oorzaken zoals de bijwerkingen van medicijnen (kijk daarom ook even in de bijsluiter van de medicatie die je neemt. Als je het gevoel hebt dat de oorzaak van je droge ogen bij medicatie ligt, laat dat dan ook weten aan de arts. Die zal je dan een ander medicijn voorschrijven dat je kan nemen.)
- Onregelmatigheden in de oppervlakte van het oog

Wat kan je doen tegen droge ogen?

Er zijn een paar oplossingen voor droge ogen:

- De omgeving aanpassen: zet de airco uit, staar niet te lang naar een computerscherm, rokerige ruimtes, sigarettenrook,…
- Het traanafvoerkanaal kan dichtgemaakt worden
- Kunsttranen: druppeltjes of gel die je in je ogen kan doen om ze te bevochtigen

Dit bericht is gepost op 17 oktober 2008 om 4:06 pm uur en is geplaatst in Ogen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is chronische astmatische bronchitis?
Alles over de echocardiografie