Wat zijn seniele hemangiomen?

Seniele hemangiomen of ouderdomshemangiomen zijn donkerrode tot paarse gezwelletjes die bestaan uit bloedvaten en vooral voorkomen bij mensen ouder dan zeventig jaar.

Hoe zien ze eruit?

Een seniel hemangioom bestaat uit een trosje gezwollen bloedvaten op de huid, wat meteen de donkerrode tot paarse kleur verklaart. Meestal worden deze hemangiomen niet groter dan enkele millimeters. Wanneer ze pas te voorschijn komen, zijn ze vaak niet groter dan een speldenkop en steken ze niet boven het huidoppervlak uit. Pas wanneer ze gaan groeien, vormt er zich een blaasje dat boven de huid uitsteekt. Dit blaasje kan verschillende vormen aannemen, maar is meestal rond.

In principe kunnen ze bijna overal op het lichaam opduiken, maar in de praktijk komen ze vooral voor op de torso en slechts heel zelden op de handen of voeten.
Niemand weet precies waarom ze ontstaan.

Wie kan ze krijgen?

Seniele hemangiomen komen erg vaak voor. Ze kunnen al opduiken bij mensen ouder dan veertig jaar. Boven de leeftijd van zeventig jaar heeft vrijwel iedereen er last van.

Seniele hemangiomen zijn pijnloos en ongevaarlijk, maar niettemin willen veel mensen ervan af om esthetische redenen. Aangezien hemangiomen uit bloedvaten bestaan, kunnen ze hevig bloeden wanneer ze beschadigd worden. Probeer ze daarom niet zelf weg te snijden of te krabben.

Behandeling

Seniele hemangiomen kunnen relatief eenvoudig verwijderd worden. Als patiënt heb je de keuze tussen verschillende behandelingswijzen.

Bij elektrochirurgie verwijdert de arts het hemangioom met een naaldachtig elektrisch instrument. Het gaat daarbij om een kleine en onschuldige ingreep. Bij een behandeling met cryotherapie bevriest de arts het hemangioom met vloeibare stikstof, zodat het afsterft en verdwijnt. Deze methode wordt ook gebruikt om wratten te verwijderen.

Hemangiomen kunnen ook met laserstralen verwijderd worden. Het voordeel van deze techniek is dat de arts zeer nauwkeurig kan werken, zodat hij het omringende huidweefsel niet beschadigt. Al deze technieken leveren een mooi resultaat zonder littekens.

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2008 om 11:13 am uur en is geplaatst in ouder worden, huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Meer weten over waterpokken?
Wat is chiropraxie?