Wat is de oorzaak van diabetes?

In België en Nederland leiden ongeveer 500.000 mensen aan suikerziekte of diabetes. Deze ziekte ontstaat door het niet of onvoldoende produceren van insuline door de alvleesklier.

De alvleesklier en de eilandjes van Langerhans

De alvleesklier is een klierachtig orgaan in de buikholte. Een van de taken van dit orgaan is het produceren van spijsverteringsenzymen. In de alvleesklier ligt eveneens een groep cellen, de eilandjes van Langerhans, die insuline produceren en afscheiden. Bij diabetici werken deze eilandjes van Langerhans niet of onvoldoende en wordt er dus geen of onvoldoende insuline aangemaakt.

Insuline en glucose

De koolhydraten in onze voeding (suikers en zetmeel) worden door ons lichaam geabsorbeerd en omgezet in glucose. Dit is een brandstof die ons lichaam van energie voorziet. Insuline transporteert glucose en zorgt ervoor dat de glucose verder tot energie wordt omgezet. Is er geen of te weinig insuline, dan blijft er dus te veel glucose achter in het bloed. Dit heeft nare gevolgen voor ons lichaam.

Diabetestypes

Er zijn verschillende diabetestypes:
• Diabetes type 1
• Diabetes type 2
Zwangerschapsdiabetes

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2008 om 9:41 am uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Wat is chemotherapie?
Meer weten over waterpokken?