Wat is chiropraxie?

Chiropraxie is een behandelingswijze die gebaseerd is op de theorie dat je lichamelijke gezondheid afhangt van de conditie van je zenuwstelsel, je spieren en je skelet.

De theorie achter chiropraxie

Chiropractors – in de volksmond ook wel ‘krakers’ genoemd – geloven dat een scheve ruggengraat het zenuwstelsel schaadt, het immuunsysteem verzwakt en het lichaam vatbaarder maakt voor ziektes. Wie gezond wil blijven, moet er dus zeker van zijn dat zijn wervelkolom recht en in balans is. Met andere woorden: wie gezond wil blijven, moet zich regelmatig laten behandelen door een chiropractor.

Slechts weinig chiropractors onderschrijven tegenwoordig nog de theorie dat ontwrichtingen van de wervelkolom aan de basis liggen van alle gezondheidsproblemen. De meesten onder hen beseffen intussen ook wel dat andere factoren zoals virussen, bacteriën en slechte leefgewoonten evenzeer een nefaste invloed hebben op de gezondheid. Niettemin blijven ze er rotsvast van overtuigd dat de conditie van de wervelkolom de lichamelijke gezondheid verregaand beïnvloedt.

In hoeverre klopt de theorie achter chiropraxie?

Chiropraxie is niet de wondermethode die sommigen ervan willen maken. De meeste ziekten hebben meer nodig dan wat stimulatie van de ruggengraat om te genezen.

Chiropraxie is vooral aangewezen bij rugklachten, indien deze niet veroorzaakt worden door barsten in de wervels, tumoren of afwijkingen van de wervelkolom. Indien de aanhoudende rugklachten geen ernstige oorzaak hebben, kan chiropraxie in veel gevallen de pijn verzachten of doen verdwijnen.

In het geval van acute rugklachten zijn veel artsen van mening dat deze ook zonder chiropractische behandeling zouden verdwijnen.

Het lijkt er dus op dat de voornaamste verdienste van chiropraxie is dat ze rugpijn snel kan verlichten, sneller dan andere behandelingen, en dat ze ook bij chronische rugklachten soelaas kan bieden.

Een goede chiropractor

Een goede chiropractor kan de meeste niet-ernstige rugklachten verlichten, en zal de patiënt doorverwijzen naar een arts indien hij ziet dat de oorzaak van de rugklachten een medische behandeling vereist.

Een goede chiropractor neemt ook de tijd voor een volledige diagnose. Daarbij moet hij niet enkel de conditie van de ruggengraat nagaan, maar ook de ziektegeschiedenis van de patiënt, de hartslag, de bloeddruk, de reflexen, de beenspierkracht en de conditie van de gewrichten. In de meeste gevallen is het ook een goed idee om röntgenfoto’s te nemen van de pijnlijke zone.

Een goede chiropractor geeft vooraf een uitgebreide uitleg over het behandelingsprogramma en de behandelingswijze.

Een slechte chiropractor

Kijk uit voor chiropractors die

- röntgenfoto’s willen maken van de gehele wervelkolom
- niet in staat zijn de oorzaak van de rugklachten vast te stellen
- beweren dat chiropraxie je immuunsysteem zal versterken en ziektes zal genezen
- je vitaminekuren, speciale diëten of homeopathische kuren proberen aan te smeren
- erop aandringen dat je ook je kinderen en familieleden door hen laat onderzoeken
- je een contract laten tekenen voor een behandeling op lange termijn
- beloven dat ze je volledig gezond kunnen houden door regelmatige behandelingen

Indien de rugklachten na een maand chiropractische behandeling niet afnemen, neem dan steeds contact op met je huisarts of met een medisch specialist.

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2008 om 11:29 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn seniele hemangiomen?
Wat is chlamydia?