Meer weten over waterpokken?

Waterpokken is de naam van een huidinfectie veroorzaakt door het varicella-zoster-virus, dat tot de familie van de herpesvirussen behoort. Deze ziekte wordt gekenmerkt door hevig jeukende huiduitslag en komt vooral voor bij kinderen van vijf tot acht jaar. Waterpokken zijn zeer besmettelijk, maar wie de ziekte eenmaal gehad heeft, blijft doorgaans immuun voor de rest van zijn leven. Het virus blijft na een eerste infectie wel aanwezig in het lichaam en kan op latere leeftijd zona (gordelroos) veroorzaken.

Gezonde kinderen overwinnen waterpokken zonder al te veel moeite, maar bij pasgeborenen en kinderen met een verzwakte immuniteit (bijvoorbeeld door een defect in het immuniteitssysteem of na een kankerbehandeling) kan de infectie ernstigere vormen aannemen. Ook zwangere vrouwen die niet immuun zijn voor waterpokken moeten bijzonder voorzichtig zijn, aangezien waterpokken misvormingen kunnen veroorzaken bij de foetus.

Hoe kan je besmet raken met waterpokken?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Ze kunnen worden overgedragen door aanraking met de huidblaasjes of door hoesten en niezen. Ook directe aanraking met een door zona geïnfecteerde huid kan een infectie veroorzaken.

De incubatieperiode bedraagt 10 tot 21 dagen. Waterpokken zijn besmettelijk vanaf twee dagen voor de huiduitslag en totdat alle blaasjes zijn uitgedroogd.

Symptomen

Huiduitslag is niet enkel het kenmerkende, maar ook het eerste symptoom van waterpokken. In sommige gevallen wordt de uitslag voorafgegaan door koorts en vermoeidheid.

De huiduitslag doorloopt doorgaans verschillende stadia:

1. eerst verschijnen er platte rode puistjes
2. die ontwikkelen zich tot met vocht gevulde blaasjes
3. wanneer de blaasjes barsten, loopt het vocht weg en vormen zich korstjes, die vaak ernstig jeuken.

De blaasjes verschijnen na twee tot zes dagen, doorgaans eerst op het hoofd en in de mond en pas daarna op de rest van het lichaam. Ze komen het meest voor op de borst, schouders en rug. Waterpokken gaan vaak ook gepaard met lichte koorts en hoofd- en/of keelpijn.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Raadpleeg een arts als:

- de infectie een oog aantast
- de koorts hoger is dan 39,4°C
- de zieke hevig moet braken
- er gele of groene etter uit de blaasjes loopt
- er rode streepjes rond de blaasjes verschijnen
- de zieke last heeft van ademhalingsmoeilijkheden
- de zieke neurologische tekenen vertoont

Hoe kan je de ongemakken verlichten?

Het grootste probleem bij waterpokken is de hevige jeuk. Deze jeuk kan je tegengaan door middel van een warm bad met zuiveringszout of havermeel en door middel van koude kompressen. Ook anti-jeukmedicatie kan soelaas bieden, maar je mag in geen geval anti-jeukcrèmes gebruiken die steroïden bevatten.

Kinderen en adolescenten kan je beter geen aspirines toedienen, omdat die in combinatie met waterpokken het zeldzame maar levensgevaarlijke syndroom van Reye kunnen veroorzaken.

Bij kinderen kan je best de vinger- en teennagels knippen, zodat ze zichzelf niet kunnen krabben. Blaasjes die opengekrabd worden, veroorzaken immers blijvende littekens. Jonge kinderen moet je zo vaak mogelijk handschoenen, wanten en kousen laten dragen. Vermijd pikant, sterk gekruid en zuur voedsel, aangezien dat de blaasjes in de mond zou irriteren. Ook zoute en zure dranken (bijvoorbeeld fruitsap) zijn te vermijden.

De zieke moet regelmatig zijn handen wassen en zijn huid schoon houden om het risico op bacteriële infecties te beperken.

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2008 om 9:54 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is de oorzaak van diabetes?
Wat zijn seniele hemangiomen?