Meer weten over cholesterol?

In je bloed is steeds een bepaalde hoeveelheid cholesterol aanwezig. Dit cholesterolgehalte wordt deels bepaald door je genetische achtergrond en deels door de hoeveelheid verzadigde vetten die je inneemt via voeding. Zelfs als je geen cholesterol eet, houdt je lichaam het cholesterolgehalte in je bloed op peil door zelf cholesterol te produceren.

Maar het cholesterolgehalte in je bloed kan ook te hoog zijn. Wanneer mensen zeggen dat ze last hebben van hun cholesterol, bedoelen ze dat het cholesterolgehalte in hun bloed te hoog is.

De risico’s van een te hoog cholesterolgehalte

Een te hoog cholesterolgehalte is een van de vier voornaamste oorzaken van hart- en vaatziekten. De andere drie zijn roken, een hoge bloeddruk en te weinig lichaamsbeweging.

Het risico op hart- en vaatziekten wordt groter naarmate het cholesterolgehalte in je bloed stijgt. Daarom is het belangrijk dat je vanaf een bepaalde leeftijd je cholesterolgehalte regelmatig laat nakijken door je huisarts.

Cholesteroltests

Bij een cholesteroltest neemt de arts eerst een bloedstaal uit je vinger of je arm. Indien uit deze test blijkt dat je gehalte goede cholesterol lager ligt dan 40 mg/dl of je totale cholesterolgehalte hoger ligt dan 200 mg/dl, zal hij een tweede test uitvoeren om dit resultaat te bevestigen. Indien de tweede test het eerste resultaat bevestigt, moet je later met een nuchtere maag nog eens bloed laten trekken, zodat de arts het precieze gehalte aan slechte cholesterol, goede cholesterol en triglyceriden in je bloed kan vaststellen.

Behandeling

Wat moet je doen als blijkt dat je een te hoog cholesterolgehalte hebt? De meest efficiënte manier om een te hoge cholesterol te bestrijden is een combinatie van medicatie en veranderingen in je voedingspatroon.

Er bestaan verschillende soorten anti-cholesterolmedicijnen, die echter allemaal bijwerkingen hebben. Je dokter kan je helpen het medicijn te kiezen dat het beste is voor jou.

De belangrijkste en meest efficiënte methode blijft echter aanpassing van je eet- en leefgewoonten. Een gezonde levensstijl vermindert het risico op een hartaanval, beroerte en hartziekten. Daarom is het belangrijk dat je op je voeding en je gewicht let en regelmatig aan lichaamsbeweging doet.

Een dieet kan je helpen om de hoeveelheid verzadigde vetten in je voeding te beperken. Magere zuivelproducten, mager vlees (vooral gevogelte), vis, volkoren graanproducten, fruit en groenten bevatten weinig verzadigde vetten en weinig calorieën, zodat je tegelijk aan je cholesterolgehalte en aan je gewicht kan werken.

Je gewicht onder controle houden en je cholesterolgehalte verlagen doe je verder ook door voldoende te bewegen. Probeer elke dag minstens dertig minuten aan lichaamsbeweging te doen.

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2008 om 11:57 am uur en is geplaatst in cholesterol.

Andere interessante artikels: Wat is chlamydia?
Wat is chronische astmatische bronchitis?