Wat doen bij degeneratieve gewrichtsziekte (artrose)?

Naarmate je ouder wordt, begint je lichaam slijtage te vertonen. En dat is heel normaal. Maar soms heb je pijn en weet je niet juist waar het vandaan komt, wat het is en wat je op lange termijn te wachten staat. Een van die pijnen is degeneratieve gewrichtsziekte. We leggen je verder uit wat het is en wat je eraan kan doen.

Degeneratieve gewrichtsziekte?

Bij het ouder worden treedt er soms al eens wat slijtage op aan sommige lichaamsdelen. Zo ook aan de gewrichten want door beweging en het ouder worden kan het kraakbeen aangetast, gekwetst of gescheurd geraken. Hierdoor wrijft het been aan de ene kant van het gewricht over de andere kant, waardoor er druk ontstaat op de beenderen.

Door het wrijven wordt het been na verloop van tijd hard en krijgt het een witte schijn op röntgenfoto’s. Dat proces heet artrose en kan in drie verschillende vormen optreden.

De eerste vorm is de mildste en zie je aan de handen. Ze krijgen een ‘ouder’ uitzicht doordat de gewrichten in de vingers opzwellen.

De tweede vorm komt voor in de nek en de rug. Het kraakbeen in de rug wordt aangetast waardoor de ruimte tussen de wervels kleiner wordt. Je krijgt dan het gevoel dat je minder soepel kan bewegen.

De derde vorm van artrose zit in de knieën en de heupen omdat die het meeste gewicht moeten dragen. Bij vergevorderde artrose in de knieën heb je soms moeite om vooruit te komen.

Mogelijke oorzaken en symptomen

Iedereen kan op eender welke leeftijd te maken krijgen met artrose, maar de kans vergroot wel naarmate je ouder wordt. Verder is artrose deels erfelijk. Ook zijn competitieve contactsporten niet zo lief voor je gewrichten omdat er teveel druk op hen kan ontstaan.

Eens het kraakbeen aangetast is, kan het zelf niet herstellen. Als je dan de druk op de gewrichten verhoogt kom je in een negatieve spiraal terecht.

Ten slotte lopen vrouwen die kampen met overgewicht meer kans op artrose in de knieën. Een van de mogelijke symptomen is stijfheid in je gewrichten die langer dan een kwartier duurt. Later kan je ook last krijgen van pijn die erger wordt als je beweegt. Nog veel later kan het zijn dat je problemen krijgt met bepaalde bewegingen en handelingen.

Behandeling

Hoe de artrose bij jou behandeld zal worden, hangt af van welk soort artrose je hebt, hoe oud je bent en wat er te zien is op röntgenfoto’s. Voor sommige mensen zijn wandelen, zwemmen of fietsen minder belastend voor de gewrichten en dus een van de mogelijke oplossingen. Dokters denken dat artrose deels voorkomen kan worden door jezelf goed te verzorgen: voldoende beweging, gezonde voeding en een ideaal gewicht kunnen al veel doen.

Als de pijn ondraaglijk wordt, kan de dokter je medicatie voorschrijven die de pijn wegneemt door het kraakbeen te herstellen.

In geval van erge artrose in de heupen of knieën kan een chirurg op termijn beslissen een nieuwe knie of heup te plaatsen. Het is een ingrijpende ingreep die wel degelijk effect kan hebben bij ongeneeslijke artrose. Tegenwoordig werkt men ook aan veelbelovende technieken waarbij aangetast kraakbeen vervangen wordt. Deze techniek staat echter nog in zijn kinderschoenen.

Dit bericht is gepost op 3 oktober 2008 om 11:55 am uur en is geplaatst in ouder worden.

Andere interessante artikels: Dementie: als je alledaagse dingen begint te vergeten…
Wat is het cytomegalovirus?