Spondylosis: niet zomaar rugpijn

Iedereen heeft wel al eens last van een pijntje in zijn rug. Maar voor sommige mensen is die pijn blijvend. Wat doe je als bijna iedere wervel in je rug pijn doet? Spondylosis is zo’n ziekte die je opzadelt met permanente rugpijn. Maar wat voor ziekte is spondylosis precies?

Wat is spondylosis?

De ziekte tast de wervels van de rug aan, vooral de onderrug en de nek zijn hier gevoelig voor. Wanneer je röntgenfoto’s maakt van spondylosis, kan je zien dat de ruimte tussen de wervels smaller is. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. In een vroeg stadium van spondylosis kan je door aftakeling van een wervel moeilijkheden krijgen met bepaalde bewegingen. Vaak heb je dan pijn in je onderrug en kan het uitstralen naar je been als er een zenuw gekneld zit. Naarmate de ziekte vordert, kan de ruimte nog meer vernauwen voor de ruggengraat en de zenuwbanen.

Mogelijke oorzaken

Doordat je ruggengraat aangetast wordt bij spondylosis kan je last hebben van stijfheid en pijn op bepaalde plaatsen. Na verloop van tijd is het mogelijk dat je moeilijkheden hebt om bepaalde bewegingen te maken. In geval van een hernia of een breuk, waarbij een zenuw aangetast is, kan de pijn uitstralen naar je knieën, benen of liezen.

Is er een behandeling?

Als de ziekte nog niet ver gevorderd is, kunnen zelfs eenvoudige oefeningen een oplossing bieden. Je arts zal je ontstekingsremmers voorschrijven die je volgens zijn advies dient in te nemen. Verder zal hij een trainingsprogramma voorstellen om je rug- en buikspieren te versterken en ook je onderrug op die manier meer steun te geven.

Een operatie is ook een mogelijke oplossing. Toch valt men hier alleen maar op terug als de genomen medicatie geen effect heeft en de pijn ondraaglijk wordt. Wat voor operatie je nodig hebt zal afhangen van het stadium van de spondylosis. Daarbij dien je wel te weten dat niet iedere persoon dergelijke operaties kan ondergaan. Vraag steeds raad aan je arts voor je een beslissing neemt. Hij zal je graag verder helpen.

Dit bericht is gepost op 2 oktober 2008 om 1:52 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: Hoe een blaasontsteking voorkomen?
Wat als je lichaam geen melk lust?