Hoe een blaasontsteking voorkomen?

Als vrouw is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met cystitis, oftewel een ontsteking van je urinewegen, ook wel blaasontsteking genoemd. Veel vrouwen vragen zich waarschijnlijk af of je zo’n urineweginfectie kan voorkomen en hoe je er het snelst van geneest. Antwoorden op deze en andere vragen lees je hieronder.

Wat is een cystitis?

Cystitis is ook gekend onder de naam blaasontsteking. Dat is, zoals de naam het zegt, een ontsteking van de blaas ten gevolge van een bacteriële of virale infectie. Vooral vrouwen kunnen hier nogal eens last van hebben. Hun urinewegen zijn namelijk korter dan die van mannen, waardoor bacteriën sneller hun weg naar de blaas vinden. Ook vrouwen die seksueel actief zijn en die minder voorzichtig omgaan met persoonlijke hygiëne, lopen een verhoogd risico.

Met verminderde persoonlijke hygiëne bedoelen we onder andere je bij een toiletbezoek van achter naar voor afvegen. Maar niet alleen schimmels en virussen, ook -en vooral- bacteriën kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Het is belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat behandelen als je urineweginfectie hebt. Doe je dat niet, dan is het mogelijk dat de infectie zich tot in je nieren uitbreidt met hevige koortsaanvallen en dergelijke tot gevolg. De bacterie die je blaas doet ontsteken, Escherichia coli, leeft in je darmen zonder kwaad te doen. Maar eens hij in je urinewegen geraakt, is het hek van de dam.

Hoe weet je of je een blaasontsteking hebt?

Naast seksueel actief zijn is ook het niet volledig leegmaken van je blaas een van de risicofactoren. Vrouwen waarbij er nog urine in de blaas achterblijft, lopen ook een grotere kans op de ziekte. Sommigen beweren dat bepaalde voedingsproducten een blaasontsteking in de hand werken, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Een symptoom van cystitis is constant het gevoel hebben dat je naar het toilet moet maar uiteindelijk maar een paar druppels kunnen urineren. Andere symptomen zijn:

- branderig gevoel bij het urineren
- pijn in je onderrug
- druk op je bekken
- andere kleur urine, soms zelfs met bloed
- lichte koorts

Voorkomen is beter dan genezen

Met andere woorden: kan je op een eenvoudige manier vermijden dat je cystitis oploopt? Ja, en wel als je de volgende raad opvolgt:

- Veeg je toiletpapier steeds van voor naar achter als je je schoonveegt
- Gebruik liever tampons dan een maandverband en ververs het voldoende
- Katoenen ondergoed is beter voor de hygiëne
- Drink voldoende
- Ga na het vrijen altijd naar het toilet

Wat kan je eraan doen?

Om te weten of je cystitis hebt, zal de arts een urineonderzoek doen. Als dan blijkt dat je geïnfecteerd bent, krijg je antibiotica voorgeschreven die de bacteriën moeten doden. Afhankelijk van de ernst van je ontsteking en de zwaarte van de medicatie zal je die 3 tot 7 dagen moeten innemen.

Dit bericht is gepost op 2 oktober 2008 om 1:29 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is het Syndroom van Cushing?
Spondylosis: niet zomaar rugpijn