Wat zijn ischemische hartklachten?

Een ischemische hartklacht is een aandoening waarbij er onvoldoende bloedtoevoer naar het hart is. Dit komt meestal door een vernauwing van de kransslagaders.

Omschrijving

Het hart is een spier die ervoor zorgt dat het bloed door ons lichaam stroomt. Dit gebeurt door te pompen. Om goed te functioneren, heeft het hart zelf zuurstof nodig. Deze zuurstof wordt aangevoerd door de kransslagaders. Wanneer deze verstopt raken, door bijvoorbeeld cholesterol, kan het hart niet meer naar behoren functioneren.
Als een lichaamsdeel te weinig doorbloed wordt, spreken we van ischemie. Wanneer dit met het hart gebeurt, krijgt de patiënt pijn in de borst, vaak het gevolg van een hartaanval.

Symptomen en behandeling

Ischemische hartklachten zijn moeilijk op te sporen. Ze komen vaak pas aan het licht nadat er een hartaanval heeft plaatsgevonden. Vaak hebben patiënten ook last van angina pectoris. Dit komt doordat het hart niet voldoende zuurstof krijgt en dus niet goed kan werken. De symptomen van Angina pectoris zijn onder andere: borstpijn (vooral in de hartstreek), kortademigheid, misselijkheid, overgeven en zweten.

De symptomen van een hartaanval zijn: verpletterende hartpijn, het gevoel van samengeperst te worden, koude, klamheid, kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid, flauwvallen en zweten.

De diagnose van ischemische hartklachten kan gesteld worden door een fysieke test, een ECG (elektrocardiogram), een bloedtest of een röntgenfoto.

Behandeling

Ischemische hartklachten kunnen dodelijk zijn maar dat wil niet zeggen dat er geen behandeling bestaat. De beschadiging aan de kransslagaders kan geremd en zelfs volledig gestopt worden door je levenswijze aan te passen en medicatie te nemen.

De mogelijke veranderingen voor iemand met ischemische hartklachten zijn stoppen met roken, diëten en voldoende bewegen iedere dag. De medicatie die voorgeschreven wordt, hangt geheel van patiënt tot patiënt af. Vaak worden bètablokkers, nitraten en calciumblokkers voorgeschreven.

Indien de belangrijkste aders verstopt geraken, kan een operatie een oplossing bieden. Er zijn twee mogelijke operaties: een bypass en een angioplastie. Bij een bypass wordt het verstopte deel van de ader overbrugd zodat het bloed er weer door kan. Bij een angioplastie wordt met behulp een plastieke buisje de ader terug open gezet zodat het bloed er weer door kan stromen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen, neem daarom deze tips ter harte:

- Eet niet overdreven veel rood vlees. Eet wel voldoende groenten, fruit en producten met een laag vetgehalte.
- Houd je cholesterol in de gaten.
- Beweeg dagelijks en zoveel mogelijk.
- Neem regelmatig een lage dosis aspirine.
- Limiteer stress tot een minimum.
- Rook zo weinig mogelijk of rook zelfs liefst niet.

Dit bericht is gepost op 29 september 2008 om 1:39 pm uur en is geplaatst in hart- en vaatziekten.

Andere interessante artikels: Wat zijn de oorzaken van hartfalen?
Wat is het Syndroom van Cushing?