Wat zijn de oorzaken van hartfalen?

In normale omstandigheden pompt het hart bloed door je lichaam om het weefsel en de organen van zuurstof te voorzien. Je hart past zijn ritme aan om in alle omstandigheden je lichaam van voldoende zuurstof te voorzien. Bij hartfalen, al dan niet veroorzaakt door ophopingen, is het hart er niet in geslaagd om voldoende bloed rond te pompen om alle organen te voorzien van zuurstof.

Statistieken

-  Mensen ouder dan 40 jaar hebben 1 kans op 5 om hartfalen op te lopen.
-  Door vettig te eten, loopt dit aantal op. In de VS hebben ongeveer 5 miljoen mensen te maken met hartfalen.
- De meest voorkomende aandoeningen in ziekenhuizen hebben te maken met hartfalen.

Omschrijving

Het falen van je hart kent drie mogelijke oorzaken:

Ten eerste pompt het hart niet genoeg bloed doorheen het lichaam. Dit is de meest voorkomende vorm van hartfalen. Het hart bestaat namelijk uit twee pompen, één pomp voor de longen en een andere voor de rest van het lichaam. Wanneer één van deze pompen zijn werk niet meer doet, door bijvoorbeeld een verstijving van de hartspier, kan je lichaam niet genoeg zuurstof rondpompen. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: een voorgaande hartaanval, overdreven gebruik van alcohol, drugsmisbruik, virale infecties, te veel vet in de bloedsomloop of bepaalde soorten chemotherapie.

Een tweede oorzaak: de hartkleppen binnenin het hart kunnen falen. Je hart heeft namelijk vier kleppen die het bloed van de ene kamer naar de andere pompen. Deze kleppen kunnen verstopt geraken of verzwakken waardoor bloed ook terug kan stromen. Als de kleppen niet goed functioneren, ontstaat er hartruis. De oorzaak kan liggen bij een aangeboren aandoening, calcinose van de hartklep, een ontsteking of een voorgaande hartaanval.

De elektrische controle rond het hart kan slecht werken, dit vormt een derde oorzaak. De snelheid van het hart en de bewegingen worden geregeld vanuit deze elektrische controlekamer. Te snel, te traag of onregelmatig kloppen kan resulteren in hartfalen. Meestal is dit het gevolg van een slechte samenwerking tussen de hartkamers.

Symptomen

Veel voorkomende symptomen van hartfalen zijn:

-    kortademigheid
-    moeilijkheden met ademhalen
-    witte tot blauwe huidskleur
-    een gevoel van zwakheid
-    flauwvallen
-    misselijkheid
-    duizeligheid
-    vermoeidheid
-    opgezwollen benen
-    gezwollen buik

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt in de eerste plaats gesteld aan de hand van enkele vragen. Daarnaast wordt een EKG (elektrocardiogram ) genomen. Hiermee bepaalt een arts of er een aandoening is. Vaak wordt er ook bloed genomen om eventuele afwijkingen waar te nemen.

De behandeling bestaat vaak uit medicatie. De juiste samenstelling wordt voor iedere patiënt apart bepaald. Er kan natuurlijk ook een pacemaker worden geïnstalleerd waarmee het grootste probleem vaak al opgelost wordt. Daarnaast is een verandering van dieet vaak vereist om een tweede hartfalen te voorkomen. Zout, vetten, cafeïne, nicotine en alcohol dienen zoveel mogelijk gemeden te worden bij hartpatiënten.

Dit bericht is gepost op 29 september 2008 om 1:18 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: EHBO bij kinderen: geen kinderspel
Wat zijn ischemische hartklachten?