Wat is bindvliesontsteking of conjunctivitis?

Conjunctivitis of bindvliesontsteking is een aandoening waarbij er een ontsteking plaats vindt in het bindvlies van het oog. Dit bindvlies bevindt zich aan de buitenkant van het oogwit en aan de binnenkant van het ooglid. De oogontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, allergieën, virussen of contact met chemische stoffen.

Probleem

Je ogen komen dagelijks in aanraking met bacteriën en andere stoffen. Ze gebruiken afbraakstoffen, die zich bevinden in onze tranen, om zich hiertegen te beschermen. Bacteriën kunnen ook achter de oogleden komen en daar hebben onze afweerstoffen minder effect.

Oorzaken

Er zijn twee soorten bindvliesontsteking, namelijk besmettelijke en niet-besmettelijke ontstekingen. Het besmettelijke type wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus. Dit maakt dat dit type erg besmettelijk is. Je kan er dus veel mensen mee aansteken. Dit type is de meest voorkomende vorm oogontsteking want ongeveer 70% van de gevallen is besmettelijk.

De niet-besmettelijke vorm van bindvliesontsteking wordt veroorzaakt door allergieën, chemicaliën of een andere ziekte. Daarbij kan bindvliesontsteking ook veroorzaakt worden door een plotse drukverandering in het hoofd.

Symptomen en behandeling

De symptomen van bindvliesontsteking, veroorzaakt door een bacterie of een virus, zijn de volgende: oogpijn, gezwollen en rode ogen, jeuk en vochtverlies aan het oog.
Wanneer de bindvliesontsteking werd veroorzaakt door een allergie of chemische stof, zijn de symptomen lichtjes verschillend, namelijk: onophoudelijk tranen, niezen en een lopende neus. Indien de jeuk veroorzaakt is door een chemische stof, kan het oog branden.

Wanneer je vermoedt dat je bindvliesontsteking hebt, kan je best zo snel mogelijk contact opnemen met een arts. Deze neemt dan meestal een staal van het oogvocht om de oorzaak van de ontsteking te achterhalen. Aan de hand van deze resultaten zal de medicatie of behandelingsmethode bepaald worden.

Indien je dokter deze oogontsteking vaststelt, kan je best volgende vragen met hem overlopen:

- Kan je huisarts het probleem oplossen of moet je naar een specialist?
- Moeten er naast het onderzoeken van het oogvocht ook nog andere testen gedaan worden?
- Welk type van bindvliesontsteking is het?
- Wat is de gemakkelijkste behandeling?
- Hoe lang kan deze ziekte duren?
- Hoelang kan je de ziekte overdragen aan iemand anders?
- Vanaf wanneer kan je terug naar school of naar het werk?

Dit bericht is gepost op 29 september 2008 om 10:58 am uur en is geplaatst in Ogen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Welke anticonceptiemethoden bestaan er?
Meer weten over contactlenzen?