EHBO bij kinderen: geen kinderspel

EHBO staat voor eerste hulp bij ongevallen. Het omvat de eerste zorgen die iemand kan toedienen bij de gewonde meteen na een ongeluk. Bij kinderen is er extra zorg vereist omdat zij, in tegenstelling tot volwassenen, vaak niet goed kunnen beschrijven waar ze precies pijn hebben.

EHBO

EHBO kan je toedienen aan iemand die gekwetst is, ongeacht hoe ernstig de situatie. Wereldwijd leidt het Rode Kruis mensen op om dit te doen. Maar ook andere mensen kunnen EHBO uitoefenen, het redt immers mensenlevens!

Wanneer je EHBO toepast, na een ernstig ongeval, dien je altijd rekening te houden met volgende punten:

-  Breng jezelf of de andere niet in gevaar bij het toebrengen van EHBO
- Probeer na te gaan wat er gebeurd is en wat er aan de hand is met het slachtoffer.
- Zorg ervoor dat het slachtoffer gerustgesteld wordt en beschut hem of haar tegen regen, wind of andere ongemakken.
- Verwittig zo snel mogelijk de hulpdiensten.
- Verplaats het slachtoffer niet of zo weinig mogelijk totdat er professionele hulp is.

Waar je op moet letten bij kinderen

Bij kinderen veranderen de fundamentele EHBO-regels niet, maar je moet wel extra aandacht besteden aan bepaalde punten. Wanneer een kind gekwetst geraakt, heeft het meestal geen idee hoe ernstig de situatie is. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit te bepalen en zo de juiste beslissingen te nemen.

Kinderen zijn kleiner en zwakker dan volwassenen, waardoor iets wat minder ernstig lijkt, toch ernstig kan zijn. Neem nooit risico’s, bij twijfel bel je best de hulpdiensten.

Voorbereiden op een noodgeval

Je kan nooit volledig klaar zijn voor een noodgeval maar je kan je wel voorbereiden. Dit doe je door zelf een EHBO-cursus te volgen. In deze cursus is het hoofddoel niet meteen zelf mensenlevens te redden maar wel om te achterhalen hoe je je correct gedraagt in noodsituaties.

In de cursus vraag je dus steeds naar manieren of tips om kalm te blijven bij een ongeval. Daarnaast informeer je je best wanneer je de hulpdiensten precies moet verwittigen en wanneer niet. Vraag ook eens om de hoeveel tijd je de cursus moet hernemen zodat je altijd paraat blijft.

Dit bericht is gepost op 29 september 2008 om 1:01 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Meer weten over de Ziekte van Crohn?
Wat zijn de oorzaken van hartfalen?