Wat zijn calcificaties of kalkafzettingen in de borst?

Kalkafzettingen zijn plaatsen waar calcium zich opgehoopt heeft en zijn te zien op een mammografie. Er zijn twee soorten verkalkingen: er zijn microverkalkingen en macroverkalkingen.

Soorten calcificaties of kalkafzettingen

Er bestaan twee soorten calcificaties of kalkafzettingen: kalkafzettingen op micro- en macrovlak. De macroverkalkingen ontstaan vaak door oude wondjes, ontstekingen of het ouder worden van de aders. Meestal zijn macroverkalkingen niet gerelateerd aan kanker en hoeft er geen biopt genomen te worden. De meeste macrokalkafzettingen komen voor bij vrouwen van boven de vijftig jaar.

Microverkalkingen daarentegen ontstaan door de celdeling: als cellen delen, blijft er soms wat calcium over. Deze microverkalkingen zijn gevaarlijker dan de macroverkalkingen: ongeveer de helft van de geconstateerde kankers zijn clusters van microverkalkingen.

Is het schadelijk?

De meeste kalkafzettingen die geconstateerd worden, zijn de macrocalcificaties. Deze zijn niet erg schadelijk maar komen wel het meeste voor. Vreemd genoeg worden vrouwen niet gewaarschuwd voor het gevaar van kalkafzettingen: meestal wordt er gesproken over het gevaar van knobbels of ingetrokken tepels.

Op tijd controleren

Wanneer een kalkafzetting goedaardig is, is het beter om ieder jaar of iedere twee jaar voor de zekerheid een mammografie te laten maken en het goed in het oog te laten houden door de arts. Goedaardige kalkafzettingen kunnen immers evolueren tot kwaadaardige kalkafzettingen.

Zoals gezegd, zijn de meeste kalkafzettingen goedaardig en zijn het dan vaak de macrokalkafzettingen. Microkalkafzettingen zijn dus vaker kwaadaardig. Wanneer een kwaadaardige kalkafzetting vermoed wordt, zal de arts de beelden van de mammografie vergroten: zo kan het medische team de kalkafzetting beter en gedetailleerder bekijken.

Wat doen als de kalkafzetting kwaadaardig is?

Als de kalkafzetting schadelijk is, zal de arts verdere onderzoeken aanraden. Er wordt dan een biopt van het weefsel genomen en dat wordt dan verder onderzocht.
Het is een feit dat vrouwen met calcificaties of verkalkingen meer kans hebben op het krijgen van borstkanker dan vrouwen die geen verkalkingen in hun borst hebben. Hoe meer verkalkingen je hebt, hoe meer kans op kanker.

Dit bericht is gepost op 22 september 2008 om 1:55 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Borstverkleining: een noodzaak?
Wat is constipatie?