Alles over hersentumoren

Hersentumoren zijn een van de meest voorkomende tumoren.  Bij kinderen is het zelfs de meest voorkomende soort kanker.

Ontstaan van een hersentumor

Tumoren in de hersenen zijn erfelijk, voor de rest weet de medische wetenschap nog niet zo heel goed hoe de tumoren ontstaan. Er zijn redenen om aan te nemen dat de kans op hersentumoren al vanaf de geboorte aanwezig is, dat er een soort van aanleg voor het aanmaken van hersentumoren bestaat.

Er zijn geen verbanden aangetoond met roken, drinken, een algemeen ongezond leefpatroon of het gebruik van mobiele telefoons (en straling in het algemeen).

Soorten hersentumoren

Over het algemeen kunnen we 3 soorten hersentumoren onderscheiden:

- Glioblastoom
- Astrocytoom graad II
- Oligodendroglioom

Er zijn ook nog gradaties in deze 3 soorten.

Symptomen van een hersentumor

Soms drukt een tumor te veel op een plaats in de hersenen. Dan kan je last krijgen van de volgende symptomen: erge hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en braken. Soms oefent de tumor geen druk uit op een gebied in de hersenen maar kan je last krijgen van deze symptomen: spraakstoornissen, ernstige psychische veranderingen, epileptische aanvallen en zelfs verlammingsverschijnselen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Niet iedere hoofdpijn wijst dus gelijk op een hersentumor. Wanneer je ook moet braken of vaak misselijk bent, ga dan eens naar de huisarts. Speel nooit zelf dokter: als je twijfelt, is het beter een afspraak te maken met een arts.

Welke onderzoeken moet ik ondergaan?

Meestal zullen de doktoren je onderzoeken door middel van een CT-scan: deze scan geeft een algemeen beeld van de tumor. Verder kan er ook een MRI-scan uitgevoerd worden: zo krijgen de artsen een erg gedetailleerd beeld van de hersentumor.

Om nog meer zekerheid te krijgen zullen de artsen een biopsie nemen van het hersenweefsel. Ze verwijderen dan een klein stukje hersenweefsel om het soort tumor te kunnen bepalen, dit doen ze via een stereotaxie of neuronavigatie.

Behandeling van een hersentumor

Een hersentumor kan operatief verwijderd worden als de toestand van de patiënt het toelaat. Wanneer de patiënt al te veel schade heeft in de hersenen, kan dat het herstel bemoeilijken.

Recidieven

Een hersentumor komt vaak terug, al hangt dat af van de leeftijd, gezondheid en nog andere factoren. Een hersentumor is een ernstige ziekte, die, als ze in een hoge graad aanwezig is, de dood als gevolg kan hebben. Gelukkig evolueert de medische wetenschap meer en meer, waardoor er nieuwe kansen komen voor patiënten met een hersentumor.

Dit bericht is gepost op 22 september 2008 om 10:47 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Bradycardie: een te langzame hartslag
Biopt van het borstweefsel