Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is een soort van hoofdpijn die vooral mannen op een middelbare leeftijd treft. Het bestaat uit hevige pijn aan één kant van het hoofd rond het oog. Deze pijn komt dagelijks voor gedurende enkele weken, samen met andere symptomen.

Beschrijving

De hoofdpijn is altijd langs één kant, verschrikkelijk en in getimede aanvallen die “clusters” worden genoemd. Soms kan het leiden tot een verkleinde pupil en een rood wordend gezicht. De pijn wordt rond 5 à 10 minuten sterker en kan van 30 minuten tot 2 uur duren. Patiënten gaan meestal niet liggen gedurende zulke aanvallen, want dat kan hun pijn verergeren. Dij pijnaanvallen kunnen altijd voorkomen, maar ze komen het vaakst voor tijdens de diepe of REM-slaap.

Oorzaken

Men weet nog niet precies wat de oorzak van deze kwaal is, maar het kan liggen aan een vasculaire hoofdpijnkwaal of aan een storing in de serotonine.

Symptomen

De eerste aanval gebeurt meestal in de adolescentie. Alcohol is vaak de grote boosdoener die een aanval kan uitlokken, maar stress en sommige voedingsmiddelen kunnen hetzelfde effect hebben. Een typische clusterhoofdpijn komt er plots aan, zonder waarschuwing. In ongeveer 50% van de gevallen, wordt de patiënt twee uur na het inslapen gewekt door de pijn. In tegenstelling tot bij migraine, zijn mensen met clusterhoofdpijn eerder rusteloos, actief en soms zelfs gewelddadig tijdens aanvallen. Vaak wordt er iets koud op het getroffen gebied gehouden om te pijn dragelijker te maken.

Diagnose

Clusterhoofdpijn zou niet moeilijk te diagnosticeren zijn. Maar toch zouden er enkele tests moeten gehouden worden om andere kwaaltjes met gelijkaardige pijn uit te sluiten, zoals sinusitis of misschien zelfs een tumor.

Behandeling

Het grootste deel van de patiënten kan geholpen worden met medicatie. Mensen met een chronische vorm zijn vaak resistent tegen medicijnen, waardoor ze moeilijker te behandelen zijn. Het inhaleren van pure zuurstof zorgt vaak voor verzachting en wordt als meest doeltreffende remedie gezien.

Ergotaminetartraat in zetpil, tablet, injectie of inhaleervorm is een efficiënte pijnbestrijder voor sommige mensen, maar de dosis moet klein blijven. Er kunnen namelijk bijwerkingen zoals misselijkheid voorkomen. Lithiumcarbonaat kan doeltreffend zijn bij chronische clusterhoofdpijnen. De dosis wordt stilaan verhoogd om bijwerkingen tegen te gaan. Ook chirurgie en het verwarmen met radiofrequentie worden gebruikt bij de bestrijding van clusterhoofdpijn. Bespreek de mogelijke oplossingen met je arts.

Dit bericht is gepost op 19 september 2008 om 1:14 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is darmkanker?
Wat is chronische pijn?