Wat is cervicitis?

Heeft u al eens gehoord van cervicitis? De kans is groot van niet. Hoewel 1 vrouw op 2 er vroeg of laat mee te kampen krijgt, is de term cervicitis over het algemeen vaak niet bekend. Daarom wijden we dit artikel aan deze vaakvoorkomende gynaecologische aandoening.

Wat

Cervicitis wijst op een ontsteking of infectie (-itis) van de baarmoederhals (cervix).

Symptomen

Wanneer vrouwen met cervicitis kampen, hebben ze vaak een heldere, grijze of gele vaginale afscheiding. Ook bloeding na geslachtsverkeer of tussen twee menstruaties in komt vaak voor. Vaak hebben patiënten ook pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. Op plaatsen rond de uitwendige geslachtsdelen kan daarnaast jeuk en/of een brandend gevoel ontstaan. Tot slot kunnen ook andere infecties van aangrenzende organen bijkomende klachten geven zoals veel en vaak pijnlijk urineren, buikpijn en rugpijn.

Oorzaken

Cervicitis kan ontstaan door de ontsteking van de scheurtjes en/of schrammen in de baarmoeder die bij de bevalling of een abortus ontstaan. Daarnaast kan er ook baarmoederhalsontsteking voorkomen als gevolg van een vaginale infectie -bijvoorbeeld door een vergeten tampon-, SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) en de ontsteking van het kleine bekken.

Behandeling

Wanneer cervicitis niet behandeld wordt, kan dat leiden tot de onmogelijkheid om een (gezonde) baby op de wereld te brengen. Het is daarom erg belangrijk om de symptomen ernstig te nemen en een arts te raadplegen. Cervicitis is namelijk, met behulp van de juiste medicijnen om de bacteriën in de vagina en baarmoederhals te doden, erg goed te behandelen. De genezing neemt over het algemeen ongeveer 6 tot 8 weken in beslag.

Preventie

Hoewel cervicitis goed te behandelen is, is preventie- zoals het cliché luidt- nog het beste medicijn. Onmisbaar voor een goede preventie is het laten nemen van een uitstrijkje. De betreffende arts kan dan kijken of er zich aan de baarmoederhals abnormaliteiten voordoen en vroegtijdig ingrijpen indien dit nodig zou blijken. Een andere preventiemaatregel is het direct behandelen van vaginale infecties en geslachtsziektes zodat de infectie zich niet kan ontwikkelen tot cervicitis. Tot slot is het ook aangewezen om katoenen ondergoed te dragen. Ander ondergoed veroorzaakt namelijk vlugger een vochtige, warme omgeving waarin infecties snel ontwikkelen.

Dit bericht is gepost op 19 September 2008 om 8:25 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, seksualiteit.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.