Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is een chronische kwaal, gekenmerkt door een vreselijke vermoeidheid die langer dan zes maanden duurt. CVS zorgt voor niet-specifieke symptomen, die een beetje op griep lijken, zoals hoofdpijn, keelpijn, gezwollen klieren, koorts en spierpijn. Het kan je vermogen om helder te denken verhinderen, zorgen voor geheugenverlies, verwarring en depressie.

Beschrijving

CVS wordt omschreven met een hoop verschillende termen. In Japan wordt het lage NK-cellen syndroom genoemd en in Engeland myalgic encephalomyelitis. Het wordt ook nog wel eens het Epstein-Barr virus genoemd en de yuppiegriep.

Oorzaken

Soms wordt de ziekte een koepelnaam voor alle symptomen die niet verklaard kunnen worden. In verklaringen en interviews noemen experts het een trend dat dokters beseffen dat het syndroom echt bestaat, maar toch zijn er velen die nog moeten overtuigd worden. Er zijn drie theorieën over waarom CVS een echte ziekte zou zijn:

– Mensen met CVS zouden sommige infecties niet kunnen bevechten, door bv. genetische afwijkingen. Hierdoor lijkt het alsof het immuunsysteem voortdurend probeert te vechten.
– CVS zou veroorzaakt worden door virussen die sommige hersendelen infecteren, waardoor ze niet opgemerkt worden bij gewone diagnosetesten.
– De derde theorie zegt dat de ziekte ten eerste een spierziekte is en dat de vermoeidheid door het slecht functioneren van de spieren komt.

Diagnose

Er is nog geen standaard laboratoriumtest om een betrouwbare diagnose voor CVS te geven. Dokters moeten het vooral hebben van hun intuïtie en bepaalde criteria of de patiënt wel of niet CVS heef:

Ernstige, onverklaarbare vermoeidheid die langer dan zes maanden duurt
– En de aanwezigheid van minstens vier van deze symptomen:

– Slechter geheugen en concentratie
– Keelpijn
– Pijnlijke klieren in de hals en oksels
– Pijnscheuten in de gewrichten, zonder aanleiding
– Hoofdpijnen
– Slaap waarna je je nog moe voelt

Behandeling

Zoals bij veel chronische ziektes, kan men de onderliggende oorzaak niet bestrijden, maar wel de symptomen. Misschien is de meest therapeutische stap wel de diagnose. Veel mensen met CVS vrezen voor ziektes als MS of andere progressieve ziektes. Door de diagnose van CVS, zakt de angst vaak grotendeels en wordt de ziekte snelle geaccepteerd.

Vaak worden antidepressiva gebruikt, die de pijn controleren, de slaap bevorderen en depressies tegengaan. Een lage dosis wordt aangeraden om te beginnen, aangezien sommigen er gevoelig voor kunnen zijn. Middelen als Prozac kunnen de moeheid tegengaan, maar ze kunnen ook een averechts effect hebben. Mensen met CVS zouden een evenwichtig dieet moeten hebben en voldoende rusten. Iedereen met CVS gaat anders om met de ziekte dan iemand anders, dus vraag aan je arts wat de beste behandeling zou zijn voor jou.

Dit bericht is gepost op 18 September 2008 om 4:15 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.