Oorzaken en behandeling van een verkoudheid

Een gewone verkoudheid is een virale infectie, die je kan opmerken door een verstopte en lopende neus, hoofdpijn, niezen, een kriebelende keel en een algemeen slecht gevoel.

Beschrijving

De medische wetenschap staat ver, maar kan nog steeds geen gewone verkoudheid genezen. Het is een lichte ziekte die door niet minder dan 200 soorten virussen kan worden opgewekt. Deze virussen kunnen ook voor een long- of keelontsteking zorgen. Deze infecties worden van persoon tot persoon over gegeven, door manueel contact, of door het verspreiden van deeltjes door te hoesten of niezen.

Als je een gezond persoon bent, en je krijgt een verkoudheid, is een doktersbezoek niet noodzakelijk. Ernstige infecties hebben wel medische aandacht nodig. Hoge koorts en oor-, keel- en longontsteking zijn tekenen voor naar een dokter te gaan. Een zeer hoge temperatuur en pijnen over je lichaam, kunnen op een griep wijzen.

Oorzaken

De symptomen van een verkoudheid kunnen veroorzaakt worden door meer dan 100 verschillende types van het rhinovirus. Dit groeit goed bij lage temperaturen, zoals in de neus. Een handdruk is genoeg om een verkoudheid over te dragen, vooral kinderen verspreiden zo snel het virus. Als het virus in aanraking komt met de ogen of de neus, kan een verkoudheid ontstaan. Het virus kan ook een drietal uren overleven op een deurknop.

Diagnose en behandeling

De diagnose van een gewone verkoudheid is gebaseerd op de medische geschiedenis, de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Er is nog steeds geen bewezen middel tegen een verkoudheid zelf, maar er zijn wel maatregelen die je tegen de symptomen kan treffen.

Thuiszorg

Kinderen met een verkoudheid kunnen geholpen worden met zoutwater-neusdruppels om de paar uur, voor een verzachtend effect. Warme, vochtige lucht kan een verstopping verlichten. Het is altijd belangrijk dat er voldoende wordt gedronken. Ook volwassenen moeten genoeg drinken en voldoende rust nemen.

Medicatie (check bij je arts)

De meeste mensen met een verkoudheid, hebben een verstopte neus. Een neusspray kan hierbij al veel helpen, omdat dit het gebied meteen treft. Je hebt ook medicijnen die je oraal moet innemen gedurende maximum een week. Je kan ze samen met een spray of alleen gebruiken.
Ongeveer 25% van de mensen met een verkoudheid, hebben last van hoofdpijn, 10% van spierpijn en 1% heeft gemiddelde koortsaanvallen. Dit kan allemaal verholpen worden door pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn.

- Een zere keel komt ook vaak voor, dit kan verholpen of tenminste verzacht worden door sprays en mondwaters.

Zoek medische hulp bij de volgende symptomen:

- Meer dan 38,3 graden koorts, vergezeld met rillingen en het ophoesten van dikke fluimen.
- Scherpe pijnen in de borst bij het inademen
- Symptomen van een verkoudheid die langer dan vijf dagen blijven
- Bloed ophoesten
- Keelpijn bij een kind
- Keelpijn met: pus op de amandelen of de keel, meer dan 38,3 graden koorts, gezwollen klieren voor in de hals, uitslag, als je een geschiedenis van nierziektes, hartziektes of longziektes hebt.

Voorkomen

- Probeer mensen met een verkoudheid te vermijden
- Zorg voor een gezonde voeding met veel vitaminen
- Zorg dat je niet te moe of gestrest bent
- Een goede hygiëne brengt je ook al ver, zeker voor het eten en na een toiletbezoek

Dit bericht is gepost op 18 september 2008 om 4:35 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?
Wat is cervicitis?