Oorzaken en behandeling van baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker treft jaarlijks een enorm groot aantal vrouwen. Daarmee is deze ziekte het tweede, na borstkanker, grootst voorkomende type kanker bij jonge vrouwen. Tijd dus om even stil te staan bij deze boosdoener. Wat is het precies, hoe ontstaat het, wat zijn de symptomen en hoe verloopt de behandeling ervan?

Wat

Baarmoederhalskanker is kanker van het onderste gedeelte van de baarmoeder dat in verbinding staat met de vagina (de baarmoederhals of cervix).

Oorzaken

In tegenstelling tot andere vormen van kanker wordt dit type kanker veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus: het humaan papillomavirus. Dit virus is in staat om normale cellen in de baarmoedermond om te vormen tot afwijkende cellen. Deze cellen kunnen zich dan uiteindelijk ontwikkelen tot kankercellen met baarmoederhalskanker als gevolg. Toch betekent besmetting met het virus niet noodzakelijk altijd de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Wanneer de afwijkende cellen op tijd ontdekt worden, hoeven ze niet te ontwikkelen tot kankercellen.

Net zoals bij andere typen kanker zijn er tal van risicoverhogende factoren die baarmoederhalskanker in de hand kunnen werken. Hieronder kunnen we onder meer het roken van sigaretten, pilgebruik, wisselende seksuele contacten en SOA’s onderscheiden.

Symptomen

Vaak zijn vrouwen besmet met het humaan papillomavirus zonder dat ze het zelf beseffen aangezien ze (nog) geen klachten ervaren. Wanneer het virus reeds meer schade heeft aangericht komen symptomen zoals ongewoon tussentijds bloedverlies, bloederige afscheiding en/of bloedverlies na seksueel contact voor.

Behandeling

Wat de behandeling betreft is het erg belangrijk te noteren dat hoe vroeger baarmoederhalskanker wordt ontdekt, hoe efficiënter de kanker behandeld kan worden. Het is dus zeer aangewezen om regelmatig een uitstrijkje te laten afnemen. Met een uitstrijkje kan de arts constateren of er al dan niet afwijkende cellen aanwezig zijn in de baarmoedermond. Wanneer baarmoederhalskanker vroegtijdig geconstateerd wordt, is de kans op genezing zeer reëel.

De behandeling van baarmoederhalskanker is afhankelijk van het stadium waarin de kanker gevorderd is. Wanneer het gaat om beginnende tumoren en de patiënt nog een kinderwens heeft, wordt een deel van of de totale baarmoederhals weggehaald. Is er geen kinderwens (meer) dan worden de baarmoederhals, de baarmoeder, de eierstokken en de lymfeklieren in het kleine bekken verwijderd. Om de achtergebleven kankercellen te verwijderen, volgt meestal nog nabestraling. Heeft de kanker zich echter al ontwikkeld in een ver gevorderd stadium, is een combinatie van radiotherapie en chemotherapie noodzakelijk, eventueel gevolgd door de verwijdering van de baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken de lymfeklieren in kleine bekken.

Dit bericht is gepost op 18 september 2008 om 10:59 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat is het Centraal Vestibulair Syndroom?
Beschadigingen van de wervelschijf