Wat is astma en hoe ga je ermee om?

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziektes. Vooral kinderen krijgen vaak te maken met de ziekte. Maar wat is het nu net? Wat doet de ziekte met je? Kan je er ooit volledig van genezen?

Wat is astma?

Als je lucht inademt, wordt die eerst gefilterd en verwarmd vooraleer hij de longen bereikt. Kort gesteld is astma een ziekte waarbij de luchtwegen versmallen en de spieren er rond in snel tempo samentrekken. Daarbij zwelt de binnenkant van de luchtwegen ook op, waardoor je een benauwd gevoel krijgt, moet hoesten en een piepende ademhaling hebt. De prikkelende stoffen waardoor de aanval wordt uitgelokt zorgen dan voor bovengenoemde reacties. Zo’n aanval duurt soms even maar houdt soms ook enkele dagen aan. Astma is dus een chronische aandoening van de luchtwegen.

Oorzaken en symptomen van astma

De twee grootste oorzaken van astma zijn hyperactieve bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp) en een ontsteking van de luchtwegen. In het eerste geval overreageren de bronchiën als ze blootgesteld worden aan bepaalde stoffen en bemoeilijken op die manier het ademhalen.

In het twee geval scheiden een aantal cellen een chemische substantie af, als reactie op bepaalde stoffen, die ervoor zorgt dat er een zwelling optreedt. Door de zwelling worden andere cellen gestimuleerd om extra slijm aan te maken waardoor de patiënt ook weer moeilijk kan ademhalen.

Die bepaalde stoffen, ook wel prikkelingen genaamd, omvatten een heleboel zaken: van pollen, stof, veren over luchtvervuiling en sigarettenrook tot zelfs de geur van bepaalde parfums, verf en huishoudproducten. Verder verhogen stress -door opwinding of panische angst- en weersomstandigheden de kans op een aanval.

Zelfs bepaalde medicatie kan een oorzaak van een astma-aanval zijn. Wanneer weet je nu of je astma hebt? ’s Nachts hevige hoestbuien, last van een piepende ademhaling, kortademig zijn en een pijnlijk gevoel in de borst zijn enkele van de symptomen die kunnen optreden.

Mogelijke behandeling van astma

Astma is soms moeilijk vast te stellen omdat het lijkt op andere ademhalingsproblemen zoals bronchitis. Maar als de diagnose vastgesteld is kan je de ziekte wel onder controle krijgen door bepaalde behandelingen. Volledig genezen van astma komt weinig voor, wel kan je het onder controle houden.

Eerst en vooral gaat de arts nagaan op welke stoffen je allergische reacties vertoont. In dit stadium is het belangrijk om een aantal dingen in je omgeving aan te passen. Je kan niet alles gaan vermijden maar door kleine veranderingen binnen en buiten het huis door te voeren kan het zijn dat je minder last hebt van aanvallen. Vervolgens zal de arts kijken naar je longinhoud en hoe zwaar de astma bij jou is. Tenslotte kan je medicatie nemen die de ziekte goed onder controle kan houden. Je arts zal je graag meer informatie geven hierover.

Dit bericht is gepost op 16 september 2008 om 3:31 pm uur en is geplaatst in longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: Hoe ga je om met astma?
Kinderen met astma: wat kan je doen?