Hoe ga je om met astma?

Steeds meer mensen krijgen te maken met astma of een vorm ervan. Sinds de jaren ’50 is het aantal astmapatiënten enorm gestegen. Als je aan de ziekte lijdt, kan je een aanval krijgen door een allergische reactie op bepaalde stoffen. Die reactie zorgt voor een benauwd gevoel, een piepende ademhaling en moeilijkheden met ademhalen. Helemaal genezen van deze ziekte doe je niet, maar je kan het wel grotendeels onder controle krijgen. Astma wordt daarom ook gezien als een chronische aandoening van de luchtwegen.

Geen behandeling?

Het is niet omdat je de ziekte niet kan genezen dat je er helemaal niets aan kan doen. Door bepaalde stoffen te vermijden sta je al een hele stap verder. Medicatie helpt je in veel gevallen ook voor een groot deel de ziekte te controleren. Zo bestaat er medicatie voor op lange termijn die je dagelijks dient in te nemen om de astma onder controle te houden. Snelwerkende medicatie moet je innemen op het moment dat je een aanval hebt. Zij dienen, in tegenstelling tot medicatie voor lange termijn, dan ook alleen maar om de astma-aanval te onderdrukken. De meeste bekende astmamedicatie is een inhalator waarbij de medicijnen rechtstreeks in de longen terechtkomen.

Driestappenplan

Vaak krijgen astmapatiënten een aanval door stoffen in hun directe omgeving die een reactie uitlokken. Door kleine veranderingen door te voeren kan je de kans op een aanval sterk verminderen. Dit is ook de eerste stap binnen het proces om de ziekte onder controle te krijgen.

Wat houdt het plan concreet in? Probeer dieren met pels en veren te vermijden. Maak eveneens het huis minstens een keer per week schoon waarbij je een maskertje draagt om de stoffen tegen te houden. Vervang donsdekens door synthetisch materiaal en was je lakens, hoofdkussen en dergelijke wekelijks uit. Je kan ook beter het tapijt vervangen door een houten of stenen vloer. Het zijn maar een paar zaken die meteen de kans op een astma-aanval degelijk verminderen.

De tweede stap die je onderneemt is om zelf je longen regelmatig te controleren met een longfunctieapparaat. Aan de hand van de gemeten longvolumes kan je zien of er een aanval aankomt. Twee tot drie dagen voor een aanval is je longfunctie namelijk tot 20% minder.

Ten slotte, als derde stap, kan je medicijnen nemen om de ziekte onder controle te krijgen en te houden. Je kan preventief een soort van ontstekingsremmers nemen die, zoals de naam het zegt, een ontsteking van de cellen in de luchtwegen verhinderen. Op die manier voorkom je preventief acute astma-aanvallen. Wat je ook kan doen is werken met een inhalator die je op het moment van een aanval zelf gebruikt om de symptomen te verminderen.

Doktersadvies

Begin nooit zomaar zelf iets te nemen zonder doktersadvies! Mensen reageren verschillend op bepaalde medicamenten. Ook al heb je alle bovengenoemde symptomen, ga toch maar eerst langs een arts om je te laten onderzoeken.  Het is ook belangrijk om regelmatig (bijvoorbeeld om het halfjaar) bij een dokter op controle te gaan om de astma in het oog te kunnen houden.

Dit bericht is gepost op 16 september 2008 om 3:15 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen, longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: Alles over botkanker
Wat is astma en hoe ga je ermee om?